În contabilitate, registrele minime obligatorii sunt: Registrul-jurnal (cod 14-1-1), Registrul-inventar (cod 14-l-2) şi Cartea mare (cod 14-1-3). Modul de completare al acestor documente este enumerat la pct. 18-23 din anexa 1 la OMFP nr. 3512/2008 privind documentele utilizate în activitatea financiar contabilă.
Registrele se pot prezenta sub forma clasică de registru, foi volante sau listări informatice, în funcție de politica contabilă a societății. Paginile se numerotează crescător iar acestea se îndosariază, volumele numerotându-se în ordinea completării lor.
Registrul-jurnal este documentul contabil obligatoriu în care se înregistrează cronologic toate operațiile economice efectuate de către societate. Editarea Registrului jurnal se efectuează la cererea organelor de control sau în funcție de necesitățile proprii.
Registrul-inventar este obligatoriu de întocmit cel puțin o dată pe an, la sfârșitul exercițiului financiar. În acesta se grupează pe elemente toate conturile de activ și pasiv pe baza inventarului faptic. Elementele inventariate se înscriu în registrul într-o formă recapitulativă, pentru a justifica fiecare post al bilanțului contabil.
Pe baza Registrului-inventar și a balanței de verificare de la finele exercițiului se va întocmi bilanțul contabil, element component din situațiile financiare anuale.
Cartea mare este un registru contabil în care se înregistrează lunar rulajele debitoare și creditoare, respectiv soldurile conturilor. Registrul Carte mare conține câte o filă pentru fiecare cont sintetic utilizat de unitate.
Foarte important: Registrul Carte mare poate fi înlocuit cu fișa de cont pentru operațiuni diverse, conform pct. 23 din anexa 1 la OMFP nr. 3512/2008 privind documentele folosite în activitatea financiar contabilă.
Registrele se păstrează timp de 10 ani de la data încheierii exercițiului financiar în care au fost întocmite. În caz de distrugere, pierdere sau sustragere trebuie să fie reconstituite în termen de 30 zile de la data constatării.