Astfel, daca reducerea este generata de plata unei datorii inainte de scadenta, in acest caz si numai in acest caz vom discuta despre o reducere financiara, conform pct. 76 din OMFP 1802/2014.
Toate celelalte reduceri se incadreaza in categoria reducerilor comerciale iar acestea sunt:
- rabat – reducere de pret acordata pentru defecte calitative;
- risturn – reducere de pret acordata de obicei pentru depasirea unor volume de vanzari dintr-o perioada de timp;
- remiza - reducere de pret acordata pentru un statul privilegiat al partenerului, de obicei acestea se acorda pentru clientii favoriti.
Ce procedura contabila urmarim la primirea acestor reduceri?
Daca reducerile de pret sunt acordate pe aceeasi factura, in acest caz reducerea nu se contabilizeaza distinct, ci va diminua pretul/costul bunului/serviciului pentru care s-a acordat aceasta reducere.
In cazul in care reducerea de pret se acorda distinct printr-o factura ulterioara celei de livrare, reducerile comerciale se vor inregistra pe seama conturilor 609 „Reduceri comerciale primite” respectiv 709 „Reduceri comerciale acordate”.
Se va retine functionarea inversa a acestor conturi fata de clasele din care fac parte.
Reducerile financiare se vor inregistra pe seama conturilor 667 „Cheltuieli privind sconturile acordate” si respectiv 767 „Venituri din sconturi obtinute”.
Foarte important: din punctul de vedere al TVA nu exista diferentieri cu privire la clasificarea reducerilor de pret si indiferent de denumirea acestora, acestea diminueaza baza impozabila a TVA conform art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. Desigur, reglementarea se aplica numai platitorilor de TVA.