Cardul national de sanatate a inceput sa fie folosit, in mod oficial, de la 1 februarie, insa in paralel cu adeverinta de asigurat. Initial, acesta trebuia sa devina principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat de la 1 mai. Totusi, autoritatile au amanat acest termen pana la 1 septembrie.
Instrumentul este emis automat pentru toate persoanele asigurate in varsta de peste 18 ani, copiii beneficiind de gratuitate in sistemul medical public. (Desi acest lucru ar putea sa se schimbe curand, pentru ca ministrul sanatatii vrea card de sanatate si pentru minori.)
Cardul de sanatate contine doar datele de identificare ale asiguratului, insa, la cerere, medicul de familie poate inscriptiona pe el si date medicale. In principiu, acesta este transmis titularului prin posta. (Daca, dintr-un motiv sau altul, nu poate fi livrat prin posta, cardul poate fi ridicat de la casa teritoriala de sanatate sau ulterior de la medicul de familie.)
Activarea instrumentului se face la prima vizita la un furnizor de servicii medicale, nefiind necesar un drum special la medic pentru aceasta formalitate.
Sa nu uitam nici ca exista posibilitatea de a refuza cardul, caz in care calitatea de asigurat se demonstreaza cu o adeverinta eliberata de casa teritoriala de sanatate.
Desi autoritatile au facut si fac tot posibilul pentru a usura folosirea acestui instrument, atat pentru asigurati, cat si pentru furnizorii de servicii medicale, cititorii AvocatNet.ro au indicat in nenumarate randuri ca exista probleme semnificative.
Din acest motiv, vrem sa aflam de la voi -- cei care ati avut ocazia sa folositi cardul din februarie si pana acum -- cat de multumiti sau nemultumiti sunteti de acest instrument, precum si ce probleme ati intampinat?
Comentarii articol (11)