Proiectul legii defaimarii a fost adoptat la mijlocul saptamanii de senatori si prevede ca atat pesoanele fizice, cat si cele juridice vor putea fi amendate cu sume de pana la 60.000 de lei pentru defaimarea sociala.
Totusi, initiatorul proiectului, Liviu Dragnea, a anuntat vineri ca documentul va suferi modificari importante dupa ce va ajunge la Camera Deputatilor, forul decizional. Deputatul a precizat ca va fi eliminata defaimarea pe criterii de apartenenta politica, adaugand ca va fi eliminata si defaimarea pe criterii de avere.
Totodata, amenzile vor fi reduse considerabil, ajungand la "un nivel simbolic".
Toate detaliile despre propunerea legislativa gasiti in acest articol, in timp ce aici puteti citi si un editorial AvocatNet.ro pe acest subiect.
Datele de trafic ale abonatilor, pe care le pastreaza in prezent operatorii de telefonie si internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani.
Masura este cuprinsa intr-un act normativ promulgat vineri de presedintele Romaniei, ceea ce inseamna ca, pentru a se aplica, mai trebuie doar ca documentul sa apara in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, sunt introduse si unele prevederi conform carora accesul la datele de trafic va fi facut doar in baza unei autorizari judecatoresti.
Detalii aici.
ICCJ a decis la inceputul saptamanii ca persoanele condamnate pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala sunt obligate la plata sumelor reprezentand obligatia fiscala principala datorata si la plata sumelor reprezentand obligatiile fiscale accesorii datorate.
Decizia luata de judecatorii instantei supreme, luata ca urmare a unui recurs in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei, urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, moment in care hotararea va deveni obligatorie pentru toate instantele, eliminandu-se, in acest fel, practica neunitara intalnita pana acum.
Cititi aici mai multe informatii.
In noul Cod fiscal sunt reglementate noi principii ale fiscalitatii, care ar putea asigura pe viitor o stabilitate si o predictibilitate legislativa.
Mai concret, potrivit actului normativ, orice majorari, reduceri sau introduceri de noi impozite vor intra in vigoare intotdeauna doar de la 1 ianuarie a fiecarui an, fara posibilitatea de a mai fi modificate, cel putin in acel an.
Detalii despe toate modificarile introduse prin noul Cod fiscal gasiti in articolul acesta.
Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat recent o propunere legislativa privind exercitarea profesiei de dietetician.
Potrivit dispozitiilor documentului, aceasta va fi o profesie liberala in domeniul sanatatii umane si va furniza servicii conexe actului medical, se arata in proiect. Principalul scop al acesteia va fi asigurarea unei nutritii echilibrate, pentru o stare buna de sanatate, prin prevenirea starilor patologice influentate nutritional si prin promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii prin mijloace dietetice.
Detalii aici despre acest proiect, care mai are nevoie de semnatura presedintelui tarii pentru a se aplica.
Angajatorii vor fi stimulati sa incadreze in munca tineri fara experienta profesionala cu varste cuprinse intre 16 si 35 de ani, potrivit unei propuneri legislative ce a trecut de votul senatorilor.
Concret, timp de un an si jumatate, acestia vor primi de la stat, in fiecare luna, o suma egala cu salariul minim brut si vor fi scutiti de plata contributiilor sociale datorate pentru noii angajati.
Documentul este prevazut sa intre in vigoare din 2016. Pana atunci, acesta trebuie adoptat de Camera Deputatilor si promulgat prin decret prezidential.
Detalii aici.
Contribuabilii persoane juridice care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile principale de plata inregistrate pana la 30 septembrie 2015 ar putea fi scutiti de la plata penalitatilor de intarziere, potrivit unui Proiect de Ordonanta de Urgenta publicat recent de Ministerul Finantelor Publice.
Masura ar putea fi extinsa si asupra persoanelor fizice, potrivit ultimelor informatii aparute in presa centrala. Noile dispozitii ar urma sa fie aprobate curand de Guvern.
Mai multe informatii cititi aici.
Printr-o decizie luata la inceputul saptamanii, ICCJ a hotarat ca, pentru perioadele anterioare anului 2001, ucenicia este considerata, dupa caz, stagiu de cotizare si/sau vechime in munca doar in anumite conditii.
Decizia va deveni obligatorie pentru toate instantele dupa ce aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial.
Mai multe despre acest subiect, aici.
Legea ce permite identificarea si sanctionarea soferilor care incalca regulile de circulatie atunci cand circula cu masinile prin alte state ale Uniunii Europene va fi modificata, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori.
Propunerea de act normativ prevede, printre altele, ca schimbul de informatii privind soferii care incalca regulile de circulatie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda,Danemarca si Elvetia.
Aflati de aici care sunt cele opt contraventii rutiere pentru care soferii romani care circula in afara tarii pot fi amendati.
In cuprinsul noului Cod fiscal, ce va intra in vigoare la inceputul anului viitor, au fost introduse noi definitii, inexistente pana acum, in timp ce unele au fost modificate sau completate.
Noutatile vizeaza, printre altele, activitatile independente, redeventele, retinerea la sursa sau abuzul de drept.
Aflati din acest material care sunt toate noutatile cu referire la definitiile din Codul fiscal.
Comentarii articol (0)