Potrivit prevederilor legale în vigoare, orice proces-verbal de constatare a contravenției poate fi contestat în instanță, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, în baza OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Plângerea împotriva procesului-verbal se taxează cu 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013, care stabilește, la art. 19, ca "în materie contravențională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac impotriva hotărârii pronunțate se taxează cu 20 lei".
Gabriela Pintea, consilier juridic si consultant in Forumul AvocatNet.ro, ne-a explicat în 2013 că, pentru procesele verbale contestate în baza OG nr 2/2001, taxa este una fixă și nu depinde în niciun fel de tipul contravenției împotriva căreia se depune plângerea.
Cum contești procesul-verbal de contravenție primit de la ONJN?
Pentru a contesta amenda primită de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, trebuie formulată o plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției, pe care o veți depune la judecătorie.
Potrivit consultantului, plângerea trebuie însoțită de copia procesului-verbal de contravenție, de taxa judiciară de timbru de 20 de lei, precum și de orice alte documente care pot fi considerate probe. În cazul în care contravenientul propune administrarea probei cu martori, în plangere vor fi menționate numele, prenumele și domiciliul martorilor, a mai specificat Pintea.
După depunerea plângerii, potrivit avocatului Claudiu Lascoschi, consultant in Forumul AvocatNet.ro, completul de judecată căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, daca cererea de chemare în judecată îndeplinește toate cerințele prevăzute de lege și cuprinde toate informațiile:
- numele și prenumele, domiciliul sau reședința relamantuui, precum și codul numeric personal;
- elementele de identificare ale părâtului, ONJN, în măsura în care acestea sunt cunoscute de reclamant;
- numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia și sediul profesional;
- obiectul cererii și valoarea lui, dupa prețuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare;
- arătarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea;
- arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere;
- semnătura.
Puteti citi AICI care este continutul obligatoriu al cererii de chemare in judecata.
"Cand cererea nu îndeplineste aceste cerințe, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu mențiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancțiunea anulării cererii", subliniază Lascoschi.
În plus, daca plângerea este netimbrată sau insuficient timbrată, instanța va pune în vedere contravenientului obligația de a timbra cererea și de a-i transmite dovada achitării taxei judiciare de timbru în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanței. Prin aceeași comunicare, instanța îi va aminti contravenientului posibilitatea de a formula, în condițiile legii, cerere de acordare a facilităților la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării. Afla de AICI cum poti fi scutit de la plata taxei de timbru.
Urmează fixarea primului termen de judecată Mai precis, după cum a explicat avocatul citat, judecătorul, de îndata ce constată că sunt îndeplinite toate condițiile pentru cererea de chemare în judecată, dispune comunicarea acesteia catre pârât, punându-i-se în vedere ca are obligația de a depune întampinare.
Întampinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întampinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoștintă de răspunsul la întampinare de la dosarul cauzei.
"În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întampinare, judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției, și va dispune citarea părților", a punctat Claudiu Lascoschi.
Comentarii articol (3)