Echipajele poliţiei rutiere sunt cele care asigură însoţirea coloanelor oficiale cu ajutorul cărora sunt transportaţi demnitarii români, prevede Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.
Mai exact, potrivit documentului, echipajele poliţiei rutiere se ocupă de însoţirea următorilor demnitari (precum şi de oficialităţile străine cu funcţii similare):
- preşedintele României;
- preşedintele Senatului;
- preşedintele Camerei Deputaţilor;
- prim-ministrul Guvernului.
Totodată, în situaţii deosebite pot să beneficieze de însoţire miniştrii din Guvern, omologii din străinătate şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în ţara noastră. "În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare", dispune regulamentul amintit.
Pe deasupra, echipajele poliţiei rutiere mai pot să asigure însoţirea foştilor preşedinţi ai ţării şi a candidaţilor la funcţia de preşedinte al României. În acest din urmă caz, se poate beneficia de însoţire în timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii şi numai pe raza localităţilor în care se desfăşoară activităţile electorale.
În fine, concursurile autorizate organizate pe drumurile publice şi transporturile agabaritice/speciale pot fi însoţite contra-cost, în baza aprobării Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Important! Condiţiile în care coloanele oficiale sunt însoţite de echipajele poliţiei rutiere se stabilesc prin instrucţiuni ale ministrului afacerilor interne.
Un poliţist a murit în timpul deplasării coloanei oficiale a viceprim-ministrului
Marţi, în timp ce asigura fluidizarea traficului rutier bucureştean, pentru deplasarea în siguranţă a unei coloane oficiale, un agent al Poliţiei Capitalei a murit după ce a căzut într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă.
Aşa cum au precizat astăzi reprezentanţii Poliţiei Capitalei, agentul-şef adjunct Bogdan Cosmin Gigină -- care a fost avansat miercuri în gradul de subinspector post-mortem -- se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice poliţiei rutiere. Acesta făcea parte din dispozitivul mobil şi fix care se ocupa de fluidizarea traficului rutier pe traseul coloanei oficiale.
"Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic", scrie în comunicatul publicat astăzi.
Demnitarul care se deplasa în coloana oficială era Gabriel Oprea, viceprim-ministrul României şi ministrul afacerilor interne. "Coloana oficială a viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia în condiţiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Victoriei - Bd. Uranus - Str. Ştirbei Vodă, după ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice", se arată în documentul de presă.
Coloana oficială s-a oprit după producerea accidentului şi s-au luat măsuri pentru acordarea primului ajutor şi transportarea poliţistului la spital. Conform sursei citate, groapa în care a căzut agentul era semnalizată, însă aspectele referitoare la amplasarea semnelor şi dacă acestea respectau normele legale vor fi stabilite în cadrul anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor", mai scrie în comunicat.
Conform agenţiei de presă Mediafax, groapa de pe strada Ştirbei Vodă în care a căzut poliţistul a fost făcută într-o lucrare de remediere a unei avarii la reţeaua de gaze. Lucrarea era efectuată de Distrigaz Sud, cu aviz de la Primăria Bucureştiului, ce a fost valabil până miercuri.
Ce reguli trebuie să respecte şoferii la trecerea coloanelor oficiale
O coloană oficială poate fi formată din unul sau mai multe vehicule care circulă pe drumurile publice însoţită de unul sau mai multe autovehicule ale poliţiei rutiere, cu semnale speciale de avertizare sonore şi luminoase (de culoare roşie), dispune Codul rutier.
Depăşirea unei coloane oficiale este interzisă, aşa cum se arată în Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier. Şoferii care se apropie pot să o depăşească numai dacă un poliţist rutier le semnalizează să facă acest lucru. În acelaşi timp, intercalarea sau ataşarea altor participanţi la trafic la coloana oficială sunt interzise.
Dacă la trecerea unei coloane oficiale şoferii nu respectă regulile de circulaţie, pot fi sancţionaţi cu 6-8 puncte-amendă (adică între 630 şi 840 de lei). Aceeaşi sancţiune este valabilă şi în cazul în care şoferii se intercalează într-o coloană oficială. Pe deasupra, ambele contravenţii aduc suspendarea permisului auto pentru 60 de zile.
Comentarii articol (9)