avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul ...

In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul sa:
1. Imi ceara sa ii insotesc pana la o anumita locatie pentru a efectua un control tehnic? Exista cazuri in care laboratorul mobil RAR nu este prezent in locul unde se face filtrul. Daca au dreptul sa ma oblige sa fac fara voia mea chiar si cateva sute de metri, de ce nu ar putea sa imi ceara sa fac cateva sute de km?
2. Pot refuza sa fac diverse manevre mecesare pentru control si doar sa inmanez cheile reprezentantului rar? In cazul acesta, avand in vedere ca suntem pe un drum public, nu e normal sa imi prezinte permisul de conducere?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 09:48, 15 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu n-o sa intilniti "exagerarile" pe care le presupuneti dvs.. Politia e intotdeauna insotita de reprezentantii RAR la astfel de controale. Articolul de lege care stabileste acest lucru e urmatorul:
Articolul 179
(1) Politia rutieră sau politia de frontieră din punctele de trecere a frontierei de stat poate acționa, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, pentru prevenirea și constatarea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranță, pe drumurile publice, a tuturor participanților la trafic.
(2) Polițistul rutier sau polițistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acționează în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuții:
a) să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;
b) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența să.
(3) Reprezentanții autorităților prevăzute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuții:
a) să acționeze, împreună cu polițiștii rutieri sau cu polițiștii de frontieră, pentru respectarea de către conducătorii de vehicule sau de către operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;
b) să execute activități de control privind condițiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum și de verificare a stării tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.
(4) În cazul depistării în trafic a unui vehicul care prezintă deficiențe tehnice la mecanismul de direcție, la sistemul de frânare, care emite noxe poluante ori zgomote peste limitele legal admise sau care circulă având lumină farurilor nereglată corespunzător, reprezentanții autorităților abilitate menționează despre acestea într-o notă tehnică de constatare ce se anexează procesului-verbal de constatare a contravenției încheiat de către polițistul rutier.
[ link extern ]
Reprezentantul RAR nu trebuie sa va prezinte absolut nimic. Veti respecta dispozitiile politistului rutier.
Multumesc pt raspunsul promt.
In Bucuresti se practica des sa ti se ceara sa te deplasezi in locul unde este laboratorul RAR. Am dreptul sa refuz deplasarea fara sa mi se dea amenda? Cererea de prezentare a permisului este justificata de faptul ca, fiind pe un drum public, constituie infractiune incredintarea autovehiculului unei persoane care nu poseda permis de conducere.
Multumesc anticipat.
Articolul 35
(2) Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.
(3) În exercitarea atribuțiilor care îi revin, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflați în interiorul acestuia atunci când exista indicii despre săvârșirea unei fapte de natura contravențională sau penală.
[ link extern ]
Nu spune ca verificarea se face obligatoriu doar pe loc.
La partea cu permisul aveti dreptate.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate ... MIHA092325 MIHA092325 Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate este nevoie sa se retina talonul.?? (vezi toată discuția)
Cine poate opri un autoturism in trafic? doar politia? BG BG Va rog sa-mi spuneti daca in trafic poti fi oprit de o alta autoritate decat Politia Rutiera! Ex. Jandarmeria, ARR, Armata, etc. Ce se intampla daca nu ... (vezi toată discuția)
Amenda data degeaba de catre politie Laur56 Laur56 Buna ziua. Cum se poate intampla ca politia romana sa iti dea amenda degeaba, s-a luat de faruri dar am mers la RAR si mi-au spus ca nu au nimic.Ce as putea sa ... (vezi toată discuția)