Clienții cu card bancar vor putea retrage numerar direct de la supermaketuri, benzinării, farmacii sau magazine universale, potrivit unui proiect de act normativ adoptat marți de senatori. Acest sistem funcționează deja cu succes în mai multe țări, unde POS-urile din magazine au și funcție de bancomat pentru clienți, dar apare și în oferta unor bănci de la noi.
Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, operatorii economici care acceptă plata cu cardul vor putea să acorde, la cerere, avansuri de numerar, indiferent dacă clientul a făcut sau nu o achiziție, în limita a 200 de lei.
De exemplu, un client va cumpăra bunuri în valoare de 15 lei de la supermarket și va cere, în plus, 20 de lei cash. În final, clientul va plăti cu cardul suma trecută pe bon, în valoare de 35 de lei, și va primi de la casier banii ceruți alături de sacoșa de cumpăraturi.
Argumente PRO:
Principalul avantaj îl reprezintă faptul că posesorii de carduri nu vor mai trebui să facă un drum în plus până la un ATM atunci când au nevoie de numerar.
Mai mult, după cum susțin și inițiatorii proiectului, sistemul ar funcționa foarte bine în localitățile mici, unde băncile nu instalează bancomate.
„În ceea ce privește utilizarea mijloacele moderne de plată, o situație paradoxală se poate întâlni în multe localități rurale sau urbane mici din România, unde din rațiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiții, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianții din localitate poate reprezenta o soluție pentru persoanele cărora li se virează drepturile bănești pe cardurile bancare.”, se arată în expunerea de motive a legii.
Pentru comercianți, plata cash aduce cu sine costuri suplimentare, întrucât băncile taxează atât transportul și procesarea numerarului, cât și depunerea banilor în cont. În schimb, dacă acceptă să acorde clienților numerar, ei pot ieși în avantaj.
Fidelizarea clienților ar fi un alt avantaj al acordării de numerar clienților care cer acest lucru. Acei comercianți care vor implementa sistemul vor fi căutați de clienți și pe viitor, în detrimentul celor care vor refuza acordarea de cash direct la casa de marcat.
Argumente CONTRA:
Comercianții ar putea refuza, din moment ce legea nu îi obligă, să dea numerar unor clienți care nu au cumpărat nimic din magazinul lor.
Este o situație des întâlnită la noi ca unii casierii să se plângă constant de lipsa banilor cash, mai ales a celor mărunți, din casele lor de marcat. Cu alte cuvinte, în cazul micilor comercianți, această obligație le-ar putea bloca activitatea prin lipsa lichidităților ca urmare a acordării de numerar.
Se pune totodată și problema recuperării banilor de către comercianți. În cel fel se va achita banca față de datoria lăsată în casele de marcat ale comercianților?
Un alt aspect important în această situație îl reprezintă comisioanele. Acestea vor fi suportate de clientul care solicită suma de bani în numerar din partea comerciantului. Vor fi, desigur, bănci care nu vor percepe comisioane, dar vor exista și cazuri în care instituțiile financiare îi vor taxa pe cei care vor folosi POS-urile pe post de bancomat.
Furnizarea serviciului de avansuri de numerar prin intermediul POS-urilor poate prezenta un risc de fraudă. În prezent, măsurile de securitate aplicate retragerilor de numerar de la ATM permit înregistrarea video a tranzacției și, prin urmare, vizualizarea utilizatorului de card. La magazin, însă, acest tip de control nu este posibil.
Acestea sunt doar câteva argumente. Sunteți liberi să aduceți în discuție și altele. Deci, voi ce părere aveți despre transformarea magazinelor dotate cu POS-uri în bancomate?
Comentarii articol (0)