6 noiembrie este termenul-limită pentru depunerea:
Declaraţiei de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, Formularul 092. Se depune de contribuabilii înregistraţi în scop de TVA care utilizează ca perioada fiscală trimestrul şi care au efectuat o achiziţie intracomunitara taxabilă în România, fiind astfel obligaţi să îşi modifice perioada fiscala, devenind plătitori de TVA lunar.
Următoarele declaraţii trebuie depuse până pe 10 noiembrie:
Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, Formularul 010. Se depune de către persoanele juridice care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire.
Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoane fizice române, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire.
Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (OMFP nr. 250/2013), Formularul 070. Se depune de către contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Sunt exceptaţi contribuabilii care desfaşoară exclusiv activităţi într-o formă de asociere.
Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal, Formularul 096. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care nu au depăşit plafonul de scutire şi care doresc să fie scoase din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
Important! Deşi nu este declaraţie fiscală, AvocatNet.ro vă reaminteşte că 10 noiembrie este ultima zi pentru plata taxei hoteliere şi depunerea declaraţiei - decont privind sumele încasate reprezentând taxa hotelieră (unităţile de cazare au obligaţia de a vărsa taxa hotelieră la bugetul local, lunar, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa hotelieră de la persoanele care au plătit cazarea şi de a depune lunar o declaraţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale).
De asemenea, până pe 10 noiembrie trebuie plătită taxa pentru serviciile de reclamă şi publicitate. Această taxă este datorată de orice persoană care beneficiază de servicii de reclamă şi publicitate în România în baza unui contract sau a unui alt fel de înţelegere încheiată cu altă persoană, cu excepţia serviciilor de reclamă şi publicitate realizate prin mijloacele de informare în masă scrise şi audiovizuale. Taxa se datorează de la data intrării în vigoare a contractului de prestări şi se plăteşte lunar de către prestatorul serviciului de reclamă şi publicitate, la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia îşi desfăşoară activitatea.
Până pe 16 noiembrie trebuie efectuate raportările de mai jos:
Situaţia eliberărilor pentru consum de ţigarete/ţigări şi ţigări de foi în luna/anul se depune de antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi sau importatorii autorizaţi pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situaţia eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în ţigarete/alte tutunuri de fumat în luna/anul se depune de antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi sau importatorii autorizaţi pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situaţia centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna/anul pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic şi produse alcoolice.
Situaţia centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precedentă se depune de către destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările intracomunitare de produse accizabile.
Situaţia privind operaţiunile desfăşurate în antrepozitul fiscal de producţie pentru luna precedenta se depune de antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situaţia privind operaţiunile desfăşurate în antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedentă se depune de antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare produse accizabile.
Jurnalele privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie sau navigaţie, pentru luna precedentă se depune de antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/depozitare.
Jurnalele privind achiziţiile/livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie sau navigaţie, pentru luna precedentă se depune de antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare.
Situaţia privind livrările de produse accizabile în luna/anul, pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care deţin autorizaţii de expeditor înregistrat.
Evidenţa achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precedenta se depune de antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcării.
Important! Cu toate că nu este declaraţie fiscală, AvocatNet.ro vă reaminteşte că, până pe 15 noiembrie, trebuie depusă declaraţia INTRASTAT, al cărei prag valoric este de 500.000 de lei pentru introducerile intracomunitare de bunuri şi de 900.000 de lei pentru expedierile intracomunitare de bunuri. Termenul-limită de transmitere a acestei declaraţii îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referinţă, chiar dacă într-o lună aceasta este o zi liberă, precum sâmbătă sau duminică. Totuşi, declaraţia poate fi depusă online şi în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15 (dacă aceasta este o zi liberă), fără penalităţi. Cum luna aceasta data de 15 pică într-o zi de duminică, rezultă că declaraţia INTRASTAT poate fi depusă şi luni, 16 noiembrie.
Totodată, 16 noiembrie este ultima zi în care poate fi plătită cota de contribuţii sociale pentru şomaj pentru luna octombrie (obligaţia plăţii revine asiguraţilor care au încheiat opţional un contract de asigurare pentru şomaj cu Agenţia de ocupare a forţei de muncă), precum şi impozitul pe spectacole şi depunerea declaraţiei privind încasările din spectacole (datorat de persoanele fizice şi persoanele juridice care organizează manifestări artistice, competiţii sportive sau orice altă activitate distractivă, cu caracter permanent sau ocazional, cu excepţia spectacolelor organizate în scopuri umanitare).
Declaraţiile ce trebuie transmise către Fisc până pe 25 noiembrie:
Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, Formular 097. Se depune de către persoanele impozabile care depăşesc plafonul de 2.250.000 de lei, de către persoanele impozabile care renunţă la aplicarea sistemului TVA la încasare, conform OPANAF nr. 3884/2013.
Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de către contribuabilii prevăzuţi în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 şi trimestrial de către contribuabilii prevăzuţi în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.2. De asemenea, se depune la alte termene de către contribuabilii prevăzuţi in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, precum şi de instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului. Pentru trimestrul precedent, declaraţia trebuie depusă de către contribuabilii prevăzuţi la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal.
Declaraţia privind veniturile sub forma de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfaşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedenta, Formularul 224. Se depune de către persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România.
Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de către persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.
Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedenta, Formularul 301, format electronic. Se depune de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal şi care au efectuat achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaraţia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugată, Formularul 307. Se depune de către persoanele impozabile prevăzute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de către persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal şi care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări şi/sau achiziţii/prestări de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune de către contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de către:
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Codul Fiscal obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din Codul Fiscal, pentru operaţiuni impozabile în România, conform art. 126 alin. (1);
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Codul Fiscal, care realizează în Romania, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziţii de bunuri sau servicii taxabile.
Atentie! Declaraţia 394 nu se depune pe zero.
Important! Deşi nu sunt declaraţii fiscale, AvocatNet.ro vă aminteşte că, până pe 25 noiembrie, trebuie raportate şi plătite obligaţiile pentru Fondul de mediu. Declaraţia completată se printează pe suport hârtie, se semnează şi ştampilează şi se depune în original la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu sau se comunică cu confirmare de primire.
Ce impozite şi taxe aferente lunii octombrie trebuie plătite până pe 25 noiembrie?
În afara de depunerea declaraţiilor, contribuabilii mai trebuie să efectueze, până pe 25 noiembrie, următoarele plăţi:
-
Accize;
-
TVA;
-
Impozit pe ţiţeiul şi gazele naturale din producţia internă;
-
Impozit pe veniturile nerezidenţilor;
-
Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social şi fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
-
Impozit pe veniturile din activităţi independente, cu regim de reţinere la sursă;
-
Impozit pe veniturile din dividende plătite în luna septembrie;
-
Impozit pe veniturile din dobânzi;
-
Impozit pe alte venituri din investiţii;
-
Impozit pe veniturile din pensii;
-
Impozit pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc;
-
Impozit pe veniturile din alte surse;
-
Impozitul reţinut la sursă în luna precedentă - se plăteşte de către contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte/convenţii civile şi de agent, din expertiza contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară, de către contribuabilii persoane fizice care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică, de către cei care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc, precum şi de către nerezidenţii care obţin venituri;
-
Impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală - plata anticipată a 50% din acest impozit (a doua rată) - se plăteşte de către contribuabilii care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi cinci camere inclusiv;
-
Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate;
-
Cota de contribuţie la pensie către Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna precedentă - se plăteşte de către persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management, membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale, persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora, alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
-
Contribuţia trimestrială pentru medicamente - trimestrul III - se plăteşte de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora.
-
Contribuţia de asigurări sociale (pensii);
-
Contribuţia la asigurările sociale de sănătate.
-
Contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj;
-
Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Comentarii articol (0)