Despre dezastrul din Colectiv s-au scris deja pagini întregi și s-au spus o mulțime de lucruri. Nu știm ce să mai adăugăm la toate astea. Și cu siguranță nici nu mai este nevoie: s-a spus cam tot ce putea fi spus. Totuși, ca tot răul ăsta să nu fi fost în zadar, e nevoie să găsim în el o lecție. Cel puțin una. Pe care s-o învățăm. N-o să repare răul deja făcut, dar poate împiedica alte rele să se mai petreacă. De asta vă cerem astăzi ajutorul.
Am definit întotdeauna membrii din comunitatea AvocatNet.ro ca pe "oameni care schimbă lumea" și am reușit, în ultimii 14 ani, să strângem laolaltă mii de specialiști care, altruist și benevol, ajută cu informații și sfaturi alți oameni care se lovesc, în viața lor de zi cu zi, de tot felul de situații neplăcute. În Forumul AvocatNet.ro, căci acolo se adună și problemele și soluțiile pentru ele, peste 2000 de români își rezolvă zilnic tot felul de probleme juridice și de afaceri. Gratuit.
Pe lângă toate astea, și noi în redacție am muncit, în zeci de mii de materiale publicate pe site, pentru a face același lucru. Am încercat să impunem ideea de articole "pe întelesul tuturor" atunci când este vorba despre subiectele specializate pe care le analizăm în fiecare zi, astfel încât materialele noastre să aranjeze cât mai coerent haosul informațional din viața cititorilor. Să facă puțină lumină într-un hățis legislativ care pune probleme și unei persoane avizate.
Astăzi lansăm un apel către comunitatea noastră, către toți specialiștii din domeniu care cunosc reglementările și pot ajuta cu informații și recomandări. Ajutați-ne să explicăm oamenilor obișnuiți, antreprenorilor și oricui mai este interesat despre normele și obligațiile pe care le au firmele din punct de vedere al protecției împotriva incendiilor. Ca să prevenim, nu doar să remediem.
Și pentru că spațiul public este deja invadat de păreri legate de normele de securitate pentru cluburi, baruri sau restaurante, vă propunem să punem accentul și pe firmele „obișnuite”, care nu activează în aceste domenii.
Pentru a porni discuția, lăsăm aici câteva întrebări. Ele sunt orientative, așa că, dacă sunteți de părere că mai este nevoie de și de alte precizări, chiar vă rugăm să le faceți.
- Există vreun set de norme comune, general obligatorii de PSI pe care trebuie să le respecte firmele din România, indiferent de domeniul în care activează? Care sunt acestea, dacă există? Vrem să știm dacă este nevoie de anumite autorizații, cum se obțin, cât costă, cât de des se înnoiesc.
- Dacă o firmă nu are angajați mai există obligații legale privind PSI?
- Care sunt reglementările pentru firmele care nu desfășoară activități ce implică adunarea la un loc a unui număr de oameni (cunoscută drept muncă de birou, făcută din fața unui calculator)?
- Dacă sunt firmă și am sediul într-un apartament de bloc, ce norme de PSI trebuie să respect? Ce autorizații și echipamente trebuie să am?
- Dacă îmi desfășor activitatea într-un birou închiriat într-o clădire de birouri mai am nevoie de autorizații PSI sau acestea trebuie să existe doar la nivelul clădirii în ansamblu? Cade această responsabiltatea în sarcina administratorilor/proprietarilor clădirii? Eu ce responsabilități mai am din punct de vedere PSI pentru spațiul pe care l-am închiriat și în care-mi desfășor activitatea?
Cum puteți ajuta concret?
Răspundeți cât mai clar și mai argumentat, susținându-vă opinia cu prevederi legislative. Vă rugăm menționați numărul întrebării la care oferiți răspuns pentru o mai bună organizare a intervențiilor voastre, în funcție de întrebarea lămurită.
Noi ne asumăm că vom centraliza cele mai bune informații primite de la voi și le vom populariza, astfel încât mesajul să ajungă, cel puțin, la toți cei 3 milioane de oameni care interacționează lunar cu AvocatNet.ro. Toate răspunsurile voastre vor fi citate cu mențiunea sursei, de aceea ar fi chiar de dorit să vă spuneți numele, funcția și calitatea (expert în SSM, expert PSI, avocat, jurist etc).
_
Suntem sute de mii de oameni în comunitatea asta. Și legislația e o componentă importantă din viața fiecăruia dintre noi. Poate că nu-i întâmplător. Fiecare trebuie să aibă un rost. Și, poate că rostul nostru, al tuturor care ne întâlnim zilnic pe acest site, este și ăsta: să-i ajutăm și pe ceilalți, care nu stau toată ziua ”cu legile în brațe” să le înțeleagă și să le aplice. Pare puțin, dar uneori e vital. Căci, nu-i așa, și necunoașterea omoară.
PS. Dacă veți răspunde pozitiv la inițiativa noastră, vor mai urma astfel de materiale în care vom clarifica împreună tot felul de aspecte legislative. Haideți să ne concentrăm acum pe subiectul propus pentru această săptămână și apoi vom vorbi și despre alte probleme care necesită lămuriri (dacă aveți idei pentru discuțiile următoare, vă încurajăm să ni le împărtășiți).
Comentarii articol (35)