Economia riscă să ajungă iar la supraîncălzire din cauza reducerii taxelor şi pomenilor electorale, scrie adevarul.ro.
Consumul creşte mult prea repede în România din cauza reducerii taxelor, ceea ce poate duce din nou la dezechilibre economice, atât din cauza creşterii puternice a importurilor, cât şi a problemelor bugetare pe care le generează.
Economia României riscă să ajungă din nou la dezechilibrele din 2008, în condiţiile în care reducerile masive de taxe ale Guvernului cresc puternic consumul, ceea ce face mai departe ca deficitul comercial să se accentueze puternic. Analiştii avertizează asupra cursului de schimb actual şi cer autorităţilor prudenţă.
Inflația – în scădere, deficitul comercial – în creștere, titrează romanialibera.ro.
Banca Națională a revizuit în scădere rata inflației până la sfârșitul anului, în vreme ce deficitul comercial a atins un nivel alarmant. Am importat mai mult decât am exportat, balanța fiind dezechilibrată cu peste 5,5 miliarde de euro.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit din nou prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.
Căderea Guvernului întăreşte prudenţa BNR, anunţă capital.ro.
Banca Naţională a României (BNR) evită surprizele în ultima şedinţă de politică monetară a anului, mai ales că a apărut o nouă necunoscută pe tabloul de bord: căderea Guvernului, iar bugetul pe 2016 nu este aprobat.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis joi menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an, dar şi a ratelor rezervelor minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută.
Studiu UE: Aproape jumătate din terenul agricol al României este deţinut de cetăţeni străini. Statul nu are date oficiale, informează economica.net.
Un studiu comandat de parlamentarii europeni arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător, reiese din studiu.
Un studiu realizat anul acesta de către Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene atrage atenţia asupra fenomenului de "acaparare" a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara UE, analizând, totodată, şi cât teren a fost cumpărat de cetăţeni ai Uniunii Europene, dar din alte ţări decât acelea în care se află terenurile.
Comentarii articol (0)