1. ANAF a stabilit noi reguli privind regimul de declarare derogatoriu
Agenția Națională de Administrare Fiscală a modificat, în luna august, prevederile care reglementează regimul derogatoriu de declarare, cel care permite agenților economici să nu mai depună declarații pentru impozitele, taxele și contribuțiile pe care le datorează la bugetul de stat în perioada în care au activitatea suspendată.
Dispozițiile date de Ordinul ANAF nr. 2097/2015 au stabilit situațiile în care firmele, dar și persoanele fizice autorizate vor trebui să revină în mod obligatoriu la fluxul normal de depunere a declarațiilor.
Începând din 20 august, dată la care Ordinul ANAF a intrat în vigoare, Fiscul a completat cadrul legal și a stabilit că regimul derogatoriu de declarare se încheie în mod obligatoriu în luna în care sunt instituite, în sarcina contribuabilului, noi obligații declarative pentru impozite, taxe și contribuții datorate la bugetul de stat pe care nu le avea la momentul aprobării regimului derogatoriu.
Anterior acestei modificări, regimul derogatoriu de declarare lua sfârșit fie la data aprobată pentru încetarea acestuia, fie din luna în care una dintre condițiile care îi permiteau aplicarea regimului nu mai era îndeplinită.
Citiți mai multe amănunte despre noile reguli privind regimul de declarare derogatoriu aflate în vigoare, AICI.
2. Numărul unic național pentru asistența contribuabililor, lansat de Fisc
Contribuabilii pot obține, începând cu luna octombrie, informații cu privire la taxele și impozitele pe care le au de plătit sunând la un număr unic la nivel național.
Cu alte cuvinte, serviciul de îndrumare și asistență telefonică nu mai este oferit, în prezent, prin intermediul posturilor telefonice ale fiecărei administrații financiare în parte. În schimb, contribuabilii pot suna, indiferent de județul în care au domiciliul fiscal, la numărul unic de telefon 0314.039.160.
La acest număr de telefon sunt conectate, potrivit ANAF, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, Galați, Iași, Timișoara, Ploiești, Craiova, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, precum și:
- Directia Generală Regională a Finantelor Publice Brasov;
- Directia Generală Regională a Finantelor Publice Cluj-Napoca;
- Administratia Judeteană a Finantelor Publice Bacău;
- Administratia Județeană a Finanțelor Publice Bihor;
- Administratia Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea;
- Administrațiile sectoarelor 1 – 6 ale Finanțelor Publice;
- Administrația Fiscală pentru Contribuabili Nerezidenți – București;
- Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii – București;
- Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili;
- Biroul Mini One Stop Shop.
Contribuabilii au la dispoziție și alte modalități prin care pot primi asistență din partea ANAF. Mai precis, potrivit procedurii privind îndrumarea și asistența contribuabililor de către organele fiscale, aprobată prin Ordinul ANAF nr. 1338/2008, aceștia se pot prezenta direct la ghișeele organelor fiscale sau pot solicita informații în scris.
De asemenea, din 20 mai, contribuabilii pot adresa întrebări și pe pagina de Facebook a ANAF-ului, unde au loc săptămânal sesiuni de informare.
Mai multe detalii despre asistența fiscală telefonică, prin e-mail, poștă sau Facebook, găsiți în acest articol scris de AvocatNet.ro.
3. Cazierul fiscal – noi situații în care documentul trebuie prezentat
Cadrul legal care reglementează cazierul fiscal, acel document care reflectă disciplina financiară a unui contribuabil, a fost modificat substanțial începând cu data de 3 septembrie, când a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 39/2015.
Noul act normativ a extins sfera de aplicare a cazierului fiscal, a stabilit noi situații în care documentul trebuie prezentat și a reglementat și câteva aspecte care nu fuseseră prevăzute în vechiul cadru legal.
Prin OG nr. 39/2015, cazierul fiscal a primit și o definiție mai clară, în care este explicat scopul documentului. Mai precis, acesta se folosește în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, precum și a eficientizării de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabil.
Sfera de aplicare a fost și ea extinsă: documentul va fi necesar și în cazul entităților fără personalitate juridică, acestea nefiind menționate expres în legislația aplicabilă până în toamna acestui an.
În cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice și entităților fără personalitate juridică, precum și a asociaților, acționarilor, membrilor și reprezentanților legali sau desemnați ai persoanelor juridice sau ai entităților fără personalitate juridică, se înscriu informații privind faptele sancționate de legile fiscale, contabile, vamale, precum și cele ce privesc disciplina financiară.
Ce situații sunt înscrise în cazierul fiscal
Noua ordonanță a extins sfera de aplicare a cazierului fiscal. Așadar, din septembrie sunt înscrise:
- atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent
- inactivitatea fiscală
- atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvență, pronunțată prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru creanțele care fac parte din pasivul debitorului și sunt administrate de ANAF.
Când este necesar un cazier fiscal?
Cadrul legal vechi, care a fost valabil până pe 2 septembrie, stabilea că certificatul de cazier fiscal era obligatoriu în situațiile următoare:
- la infiintarea societatilor comerciale, a societatilor cooperative si a cooperativelor agricole, de catre asociati, actionari si reprezentantii legali desemnati;
- la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora;
- la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti;
- la cesiunea partilor sociale sau a actiunilor de catre noii asociati sau actionari;
- la numirea de noi reprezentanti legali, precum si la cooptarea de noi asociati sau actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social.
Noul act normativ, care a intrat în vigoare la 3 septembrie, stabilește că prezentarea cazierului fiscal este necesară și atunci când sunt cooptați noi membri în asociații și fundații, atunci când aceștia dobândesc și calitatea de reprezentanți legali.
Mai multe informații despre modificările aduse cazierului fiscal prin OG nr. 39/2015 găsiți aici:
4. Înregistrarea în scopuri de TVA, numai pentru cei care demonstrează că au capacitatea de a desfășura activități economice
Procedura de înregistrare în scopuri de TVA se aplică începând cu luna februarie a acestui an tuturor firmelor nou-înființate la noi în țară. În august, ANAF a publicat două acte normative prin care a operat schimbări la reglementările aflate atunci în vigoare.
După publicarea în Monitorul Oficial nr. 566, pe 29 iulie, a Ordinului ANAF nr. 1964/2015, funcționarilor ANAF li s-a permis să respingă cererile de înregistrare în scopuri de TVA. Printre motivele care pot duce la respingerea acestor cereri se află furnizarea din partea reprezentantului legal al firmei a unor date incorecte și incomplete, precum și lipsa unei intenții clare de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA.
De asemenea, prin Ordinul nr. 1964/2015 a fost extins termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, de la o zi lucrătoare, la 3 zile lucrătoare, calculate de la data depunerii documentației complete.
Formularele 098 și 088, obligatorii pentru înregistrarea în scopuri de TVA
În vederea înregistrării în scopuri de TVA, contribuabilii trebuie să depună la Fisc formularele 098 – Cererea de înregistrare în scopuri de TVA și 088 – Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA prin care contribuabilii sunt evaluați de către organele fiscale.
Prin Ordinul ANAF nr. 1966/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 580 din 3 august, formularul 088 a fost înlocuit cu unul nou, care conține, în plus față de varianta anterioară, două întrebări. Așadar, în declarația 088, contribuabilii trebuie să completeze, în prezent, datele de identificare și să răspundă la 20 de întrebări sub forma unui chestionar privind mai multe situații posibile, pe baza cărora va putea fi evaluată intenția și capacitatea lor de a desfășura activități economice.
Citiți mai multe despre modificările aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, aici.
5. Adio, timbre extrajudiciare! Fiscul nu mai cere taxă de timbru pentru eliberarea documentelor
OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015, care a intrat în vigoare pe 23 iulie 2015, a modificat Codul de procedură fiscală. De asemenea, a fost introdus un nou articol, care menționează că toate documentele eliberate de Fisc sunt scutite de la plata timbrului extrajudiciar.
Scutirea de la plata taxei de timbru, în valoare de 2 lei, se aplică tuturor documentelor eliberate de organele fiscale din cadrul ANAF, a căror activitate este reglementată de Codul de procedură fiscală.
Măsura, menită să simplifice procedura de eliberare online a documentelor, ajută contribuabilii să obțină în mod gratuit adeverințe de venit sau certificate de atestare fiscală.
Mai multe detalii despre scutirea de la plata taxei de timbru de 2 lei, aici.
6. Contribuabilii, declarați inactivi conform unei noi proceduri
ANAF a modificat procedura privind verificarea contribuabililor care urmează să fie declarați inactivi prin Ordinul nr. 320/2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 114 din 12 februarie 2015.
Astfel, potrivit documentului, contribuabilii care se sustrag de la efectuarea inspecției fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal ce nu permit organului fiscal găsirea acestuia și cei care nu funcționează la domiciliul fiscal declarat, primesc de la Fisc o invitație prin care li se cere să vină la sediul organului fiscal pentru a clarifica situația lor fiscală.
Această invitație este trimisă atât la adresa de domiciliu fiscal declarat, cât și la sediul social al contribuabilului. Până în februarie, invitația era trimisă la adresa de domiciliu/domiciliu fiscal al reprezentantului legal al contribuabilului.
Mai multe detalii despre noutățile introduse de Ordinul ANAF nr. 320/2015, aici.
7: Fiscul, obligat să plătească dobânzi pentru sumele de bani plătite nejustificat de contribuabili
Persoanele care au plătit în mod nejustificate Fiscului o sumă de bani au dreptul să primească dobânzi aferente sumelor respective, calculate încă de la data la care a fost realizată plata.
Decizia a fost luată de Curtea Constituțională în luna octombrie, când anumite prevederi din Cdoul de procedură fiscală au fost declarate neconstituționale. La acel moment, CCR a stabilit faptul că statul este obligat să calculeze și să plătească dobânzi, nu doar începând cu cea de-a 46-a zi de la înregistrarea unei cereri de restituire a sumelor plătite în mod nejustificat de către un contribuabil, ci chiar de la data în care banii au intrat în visteria Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Codul de procedură fiscală prevede că Fiscul trebuie să calculeze o dobândă de 0.03% pe zi de întârziere. La nivelul unui an, dobânda ajunge la 10,95%.
Decizia Curții Constituționale este obligatorie de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial. „Începând de atunci, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale se suspendă de drept. În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dispozițiile încetează să producă orice efecte juridice”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, avocatul Bogdan Mărculeț.