Ministerul Finanțelor Publice a stabilit noi reguli pentru completare unor conturi contabile
În vara acestui an, Ordinul MFP nr. 773/2015 a stabilit noi prevederi în ceea ce privește modificarea și completarea funcțiunii unor conturi contabile.
Mai exact, actul normativ a adus modificări Capitolului 16, Funcțiunea conturilor, din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul MFP nr. 1802/2014.
Conturile care au suferit schimbări au fost următoarele:
- 345 „Produse finite”;
- 347 „Produse agricole”;
- 348 „Diferențe de preț la produse”;
- 361 „Active biologice de natura stocurilor”;
- 368 „Diferențe de preț la active biologice de natura stocurilor”;
- 711 „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse”.
Informații complete despre fiecare cont modificat prin Ordinul MFP nr. 773/2015, AICI.
Legea contabilității a suferit modificări
Pe 5 iunie 2015, legea contabilității a fost modificată, în sensul în care unele articole din cadrul ei au fost reformulate.
Mai precis, actul normativ a stabilit că persoanele fizice care desfășoară activități producătoare de venit, definite de Codul fiscal, și ale căror venituri sunt determinate în sistem real, vor avea obligația să conducă evidența contabilă pe baza regulilor contabilității în partidă simplă sau, la opțiunea acestora, pe baza regulilor contabilității în partidă dublă, potrivit reglementărilor contabile emise în acest sens, cu excepția situației în care în legislația fiscală se prevede altfel.
Mai mult, legiuitorul a adus clarificări și în ceea ce privește persoana împuternicită să conducă contabilitatea. Astfel, contabilitatea trebuie să fie ținută de persoane cu studii economice superioare, iar aceasta se organizează și se conduce, de obicei, în compartimente diferite, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție.
Mai multe amănunte despre modificările aduse legii contabilității în vara acestui an, găsiți AICI.
Ce reguli trebuie să aibă în vedere persoanele care țin contabilitatea în partidă simplă
Din martie încoace, persoanele fizice conduc contabilitatea în partidă simplă urmând noi reguli. Acestea au fost introduse prin Ordinul MFP nr. 170/2015, aplicabil din 1 martie 2015, care a eliminat din uz prevederile din Ordinul MFP nr. 1040/2004.
Actul normativ a stabilit categoriile de contribuabili care trebuie să aplice reglementările contabile privind contabilitatea în partidă simplă, și anume:
- persoanele fizice si asocierilor fara persoanalitate juridice, ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu Codul fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultura și piscicultură.
- persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
De asemenea, dispozițiile care se aplică din 1 martie au simplificat regulile în ceea ce privește conducerea evidenței contabile în partidă simplă. Mai precis, au fost modificate cele două registre folosite la conducerea contabilității în partidă simplă: Registrul-jurnal de încasări și plăți și Registrul –inventar.
Totul despre noile variante ale celor două registre obligatorii pentru cei care țin contabilitatea în partidă simplă, în acest articol.
Cât timp trebuie păstrate documentele folosite la conducerea contabilității în partidă simplă?
Perioada de timp legală de păstrare a documentelor folosite de persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă a fost modificată în luna martie, la intrarea în vigoare a Ordinului MFP nr. 170/2015. Mai exact, documentele justificative nu mai trebuie păstrate timp de 10 ani, ci doar cinci ani.
În schimb, statele de salarii vor trebui să fie păstrate timp de 50 de ani, iar documentele justificative care atestă proveniența unor bunuri cu durată de utilizare mai mare de cinci ani vor fi păstrate pe perioada de utilizare a bunurilor.
AvocatNet.ro a scris despre modul în care se face arhivarea documentelor financiar-contabile, aici.
Au fost stabilite reguli noi pentru regimul de declarare derogatoriu
Prevederile legate de regimul derogatoriu de declarare au fost modificate de ANAF, în luna august, prin Ordinul nr. 2097/2015. Mai precis, au fost evidențiate situațiile în care firmele, dar și PFA-urile trebuie să revină în mod obligatoriu la fluxul normal de depunere a declarațiilor.
Fiscul a completat cadrul legal și a stabilit că regimul derogatoriu de declarare se încheie în mod obligatoriu în luna în care sunt instituite, în sarcina contribuabilului, noi obligații declarative pentru impozite, taxe și contribuții datorate la bugetul de stat pe care nu le avea la momentul aprobării regimului derogatoriu.
Anterior acestei modificări, regimul derogatoriu de declarare lua sfârșit fie la data aprobată pentru încetarea acestuia, fie din luna în care una dintre condițiile care îi permiteau aplicarea regimului nu mai era îndeplinită.
Citiți mai multe amănunte despre noile reguli privind regimul de declarare derogatoriu aflate în vigoare, AICI.
Cererile de înregistrare în scopuri de TVA, respinse de Fisc
Procedura de înregistrare în scopuri de TVA se aplică începând cu luna februarie a acestui an tuturor firmelor nou-înființate la noi în țară. În august, ANAF a publicat două acte normative prin care a operat schimbări la reglementările aflate atunci în vigoare.
După publicarea în Monitorul Oficial nr. 566, pe 29 iulie, a Ordinului ANAF nr. 1964/2015, funcționarilor ANAF li s-a permis să respingă cererile de înregistrare în scopuri de TVA. Printre motivele care pot duce la respingerea acestor cereri se află furnizarea din partea reprezentantului legal al firmei a unor date incorecte și incomplete, precum și lipsa unei intenții clare de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA.
De asemenea, prin Ordinul nr. 1964/2015 a fost extins termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, de la o zi lucrătoare, la 3 zile lucrătoare, calculate de la data depunerii documentației complete.
În vederea înregistrării în scopuri de TVA, contribuabilii trebuie să depună la Fisc formularele 098 – Cererea de înregistrare în scopuri de TVA și 088 – Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA prin care contribuabilii sunt evaluați de către organele fiscale.
Prin Ordinul ANAF nr. 1966/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 580 din 3 august, formularul 088 a fost înlocuit cu unul nou, care conține, în plus față de varianta anterioară, două întrebări. Așadar, în declarația 088, contribuabilii trebuie să completeze, în prezent, datele de identificare și să răspundă la 20 de întrebări sub forma unui chestionar privind mai multe situații posibile, pe baza cărora va putea fi evaluată intenția și capacitatea lor de a desfășura activități economice.
Citiți mai multe despre modificările aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, aici.