1. Maşinile parcate ilegal pe carosabil nu mai pot fi ridicate
Printr-o decizie publicată în luna iulie, ICCJ a decis că maşinile parcate ilegal pe partea carosabilă a drumului public nu mai pot fi ridicate, deoarece această măsură nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiilor locale. Mai multe informaţii despre acest subiect sunt disponibile aici.
2. Procesul-verbal pentru lipsa rovinietei, nul fără semnătura olografă a agentului constatator
Atunci când depistează lipsa rovinietei cu ajutorul camerelor video, agenţii constatatori ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale trebuie să semneze de mână procesele-verbale de contravenţie. În caz contrar, aceste documente sunt nule. Detalii suplimentare sunt aici.
3. Medicii din spitalele de stat pot fi cercetaţi şi pedepsiţi pentru luare de mită
Judecătorii Înaltei Curţi au stabilit, printr-o decizie publicată în ianuarie, că medicii angajaţi în spitalele de stat au calitatea de funcţionari publici, în sensul legii penale, astfel că pot fi cercetaţi şi pedepsiţi pentru infracţiunea de luare de mită. În plus, o altă decizie publicată în august dispune că aceste persoane n-au voie să primească de la pacienţi plăţi suplimentare sau donaţii. Alfaţi mai multe de aici şi aici.
4. Concedierea este nulă fără acordarea preavizului
În anumite situaţii, salariaţii care sunt daţi afară au dreptul la o perioadă minimă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Dacă angajatorii nu acordă acest drept, atunci concedierea este lovită de nulitate absolută. Aici puteţi afla mai multe.
5. Ce dobândă trebuie să dea statul la restituirea taxei auto
Persoanele care câştigă în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante trebuie să primească de la stat dobânda precizată în Codul de procedură fiscală. În prezent, aceasta este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, dar în anii trecuţi a fost schimbată de mai multe ori. Aflaţi mai multe despre subiect din acest articol.
6. Salariaţii din centrele comerciale pot fi chemaţi la muncă în liberele legale
Angajatorii care se ocupă în centrele comerciale cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare au voie să-şi cheme la muncă salariaţii, în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă doar dacă le acordă compensaţiile impuse de lege. Informaţii suplimentare despre subiect sunt aici.
7. Condamnaţii pentru evaziune fiscală trebuie să plătească dobândă şi penalităţi la sumele datorate
O decizie ICCJ publicată în noiembrie stabileşte că persoanele condamnate pentru evaziune fiscală trebuie să plătească atât dobândă, cât şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate. Aici puteţi citi mai multe despre hotărâre.
8. Avertismentul trebuie înscris în cazierul fiscal al firmelor
ICCJ a stabilit, printr-o decizie apărută în Monitor la finele lunii aprilie, că sancţiunea avertismentului trebuie înscrisă în cazierul fiscal al firmelor. Motivele pentru care judecătorii au ajus la această concluzie pot fi găsite aici.
9. Doar membrii barourilor UNBR pot exercita profesia de avocat
Persoanele care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în entităţi nerecunoscute de lege săvârşesc o infracţiune. Practic, asta înseamnă că doar membrii barourilor Uniunii Naţionale a Barourilor din România pot să exercite această profesie. Detalii, aici.
10. Acordul de mediere poate fi încheiat oricând în timpul procesului penal
O decizie ICCJ publicată în iunie dispune că încheierea unui acord de mediere este o cauză specială de înlăturare a răspunderii penale, astfel că această acţiune poate interveni în orice moment al unui proces penal. Aici găsiţi mai multe detalii.
Hotărâri importante care urmează să apară în Monitorul Oficial
Deciziile ICCJ deja apărute în 2015 în Monitorul Oficial au devenit automat obligatorii pentru instanţe de la data publicării. Totuşi, mai există două hotărâri importante luate în acest an, dar care încă n-au fost publicate şi nu produc efecte deocamdată.
1. Membrii familiei şoferului vinovat de un accident, despăgubiţi pentru vătămările corporale
Membrii familiei unui şofer vinovat de producerea unui accident de circulaţie sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri doar dacă este vorba de vătămări corporale. Aici puteţi afla mai multe.
2. Litigiile dintre ANPC şi băncile comerciale, judecate doar la secţiile civile
Înalta Curte a hotărât în noiembrie că, în cazul proceselor pe clauze abuzive în care sunt implicate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi băncile comerciale, litigiile pot fi soluţionate doar de către secţiile civile sau completele specializate în materie civilă (litigii cu profesioniştii) din cadrul tribunalului. Informaţii suplimentare sunt aici.
Comentarii articol (1)