Beneficiarii creditelor agricole pentru producþie, contractate în condiþiile Legii creditului agricol pentru producþie nr. 150/2003, pot primi fonduri publice în cotã procentualã calculatã din volumul creditelor acordate.
Potrivit actului normativ aprobat în ºedinþa din 22 decembrie, pot solicita fonduri publice beneficiarii care au obþinut credite pentru activitãþile curente de producþie agricolã, fac dovada utilizãrii lor conform destinaþiei ºi au rambursat în totalitate împrumutul ºi dobânzile aferente, conform contractelor de credit încheiate cu societãþile bancare.
Activitãþile curente de producþie agricolã se referã la acþiunile care vizeazã: înfiinþarea, întreþinerea ºi recoltarea culturilor agricole, precum ºi întreþinerea ºi recoltarea plantaþiilor; achiziþionarea din producþia internã sau producerea puilor de pasãre pentru carne ºi ouã, a purceilor pentru îngrãºat, precum ºi a tineretului ovin ºi bovin pentru îngraºat; aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor ºi tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru întreþinerea ºi funcþionarea adãposturilor, utilajelor ºi instalaþiilor aferente; asigurarea culturilor ºi plantaþiilor împotriva efectelor dãunãtoare ale factorilor de risc natural, precum ºi asigurarea efectivelor de animale împotriva efectelor dãunãtoare ale factorilor de risc natural, a bolilor ºi a accidentelor.
De asemenea, Guvernul a stabilit nivelul fondurilor publice care se acordã beneficiarilor creditelor agricole pentru producþie, în 2006, pentru fiecare culturã, plantaþie ºi specie de animale. Pentru creºterea accesãrii sistemului de creditare a producþiei agricole, pentru anul 2006 a fost stabilitã o contribuþie din fonduri publice în medie de 15 la sutã din volumul creditelor pentru producþie acordate.
Pentru a beneficia de alocaþiile din fondurile publice, beneficiarii creditelor agricole depun la Direcþiile pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti urmãtoarele acte: cerere-tip, conform modelului aprobat prin prezenta hotãrâre, documentele justificative privind rambursarea creditului, documentele fiscale justificative privind utilizarea sumelor acordate.
Pe baza solicitãrilor primite de la Direcþiile pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, MAPDR întocmeºte situaþia centralizatoare conform modelului stabilit în HG nr. 816/2003 ºi trimite Ministerului Finanþelor Publice cererea pentru deschiderea de credite.
Dupã aprobarea cererii, Direcþiile pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, efectueazã, pe baza solicitãrilor de alocaþii de la bugetul de stat alocate, plãþile cãtre beneficiari. Plãþile se fac în conturile în lei ale beneficiarilor, sau prin mandat poºtal, prin suportarea de cãtre beneficiari a contravalorii taxelor poºtale.
Hotãrârea prevede aplicarea de amenzi cuprinse între 3.000 RON ºi 5.000 RON pentru primirea în mod necuvenit a sumelor reprezentând fonduri publice la credite, prin declararea de date sau situaþii false în documentele justificative prezentate de beneficiari.
Sumele primite necuvenit se recupereazã, cu aplicarea dispoziþiilor privind dobânzile ºi penalitãþile prevãzute în legislaþia fiscalã.
O altã prevedere a hotãrârii stabileºte cã, pentru certificarea determinãrii corecte a volumului creditului solicitat bãncilor, cererile de credit în baza Legii 150/2003 vor fi vizate în prealabil de cãtre Direcþiile pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, respectiv cãtre cea municipiului Bucureºti.
În vederea încadrãrii în sumele aprobate, beneficiarii creditelor vor notifica Direcþiile pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, asupra contractelor de împrumut cu valoarea creditelor aprobate ºi asupra graficului de rambursare a ratelor de împrumut.
Sumele necesare acordãrii fondurilor publice se asigurã din bugetul MAPDR.
La propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale,Guvernul stabileºte anual prin hotãrâre nivelul fondurilor publice, care pot fi pânã la 30 la sutã din volumul creditelor, diferenþiat pentru fiecare activitate curentã de producþie prevãzutã în Legea 150/2003.
Comentarii articol (0)