Una dintre cele mai importante realizãri ale Agenþiei Sapard în 2005 a fost absorbþia completã a fondurilor alocate pentru anul 2001 - în valoare de 208,38 milioane de euro - care aveau termen scadent la finalul acestui an, a declarat, pentru ROMPRES, directorul general al Agenþiei Sapard, Samoilã Szabo.
Una dintre cele mai importante realizãri ale Agenþiei Sapard în 2005 a fost absorbþia completã a fondurilor alocate pentru anul 2001 - în valoare de 208,38 milioane de euro - care aveau termen scadent la finalul acestui an, a declarat, pentru ROMPRES, directorul general al Agenþiei Sapard, Samoilã Szabo.
Acesta a menþionat ºi finalizarea, în perioada urmãtoare, a procedurilor de acreditare pentru patru noi mãsuri de finanþare din programul Sapard, în acest sens putând fi depuse proiecte din primul trimestru al anului 2006.
Principalele îmbunãtãþiri aduse acestui sector în 2005 au fost simplificarea procedurilor de acordare a sprijinului financiar Sapard, dar ºi includerea unor facilitãþi excelente pentru fermierii români. "Fermierii care au pânã în 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile Sapard de maxim 65 la sutã din valoarea unui proiect pentru investiþii în exploataþii agricole, în funcþie de zona în care va fi realizat proiectul", a explicat Szabo.
Astfel, prin mãsura 3.1 (Investiþii în exploataþiile agricole) a Programului Sapard, tinerii fermieri beneficiazã de maximul de cofinanþare dacã realizeazã investiþia în zona montanã, stabilitã în baza Ordinului Comun nr. 328/321/2004 al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale si al Ministerului Administraþiei ºi Internelor. Pentru investiþii în alte zone decât cea montanã, cofinanþarea Sapard este de 55 la sutã din valoarea investiþiei realizate de tinerii fermieri.
Odatã cu introducerea sprijinului pentru tinerii fermieri, Agenþia Sapard susþine relansarea economiei în zonele montane ºi prin modificarea plafonului maxim de cofinanþare Sapard de la 50 la sutã la 60 la suta pentru toþi cei care vor realiza investiþii prin Programul Sapard în zona montanã, indiferent de vârstã.
Potrivit directorului general al Agenþei Sapard, cele mai importante modificãri procedurale realizate în 2005 se referã la completarea cererii de finanþare ºi manual (scris de mânã, lizibil ºi cu litere mari), nu doar în format electronic, pe suport electronic, ca pânã în prezent. Totodatã, s-a simplificat modul de completare a bugetului indicativ prin eliminarea încadrãrilor pe linii bugetare in cadrul aceluiaºi capitol de cheltuieli, simplificând în acelaºi timp ºi procedura de decontare a plãþilor.
Pentru a permite demararea proiectului cât mai repede, solicitantul va depune împreunã cu cererea de finanþare ºi dosarele de achiziþii (ofertele de utilaje, maºini ºi echipamente agricole, precum ºi contractele aferente) urmând ca achiziþia efectivã ºi plata sã fie efectuatã în cel mai scurt timp.
La capitolul nerealizãri, Samoilã Szabo s-a arãtat încã nemulþumit de numãrul de proiecte depuse ºi contractate.
"Deºi am realizat, în procente, cel mai mare salt în ceea ce priveºte numãrul de proiecte depuse ºi contractate, acest lucru nu s-a dovedit a fi încã suficient pentru a asigura o absorbþie mult mai mare. În acelaºi timp, toate calamitãþile care s-au abãtut asupra þãrii nu au fãcut altceva decât sã încetineascã implementarea proiectelor", considerã directorul general al Agenþiei Sapard.
Potrivit datelor furnizate de Agenþia Sapard, pânã în prezent mãsurile private au reuºit sã suscite un interes foarte mare, numãrul proiectelor din portofoliu fiind de peste 1.900 de proiecte.
Astfel, mãsura 1.1 privind industria agroalimentarã a atras un numãr de 229 proiecte cu valoarea de 143,31 milioane de euro. De mãsura 3.1(exploataþii agricole) beneficiazã 593 de investiþii, valoarea totalã a proiectelor fiind de 56,57 milioane de euro, iar mãsura 3.4 (diversificarea activitãþilor economice) a oferit finanþare la 471 proiecte în valoare de 27,25 milioane de euro.
Pentru mãsurile 3.1 ºi 3.4 au fost efectuate plãþi în valoare de 31,99 milioane de euro, iar pentru 1.1 peste 143 milioane de euro.
"Agenþia Sapard a continuat ºi în acest an plãþile pentru proiectele contractate la Mãsura 2.1 (infrastructurã ruralã), ajungându-se la suma de 335 milioane de euro plãtitã consiliilor locale", a precizat Samoilã Szabo.
În ceea ce priveºte obiectivele propuse pentru 2006 de Agenþia Sapard, primul pe listã este este absorbþia integralã a celor 640 de milioane de euro alocate pentru anul viitor. "Nu în ultimul rând, 2006 marcheazã trecerea la Agenþia de Plãþi pentru Dezvoltare Ruralã ºi Pescuit, obiectiv deosebit de important", a explicat directorul general al Agenþiei Sapard.
Începând cu 2007, Agenþia Sapard se va transforma în Agenþia de Plãþi pentru Dezvoltare Ruralã ºi Pescuit, organism care va derula fonduri consistente din care vor fi finanþate proiecte în mare mãsurã asemãnãtoare cu cele prin Programul Sapard.
Comentarii articol (0)