Am sintetizat special pentru tine, abonatul nostru la serviciile AvocatNet.ro Premium, cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre contribuția la sănătate în acest an: de la cotele aplicabile până la modificări procedurale privind colectarea ei. Ghidul informativ, a cărui parcurgere durează câteva minute, te ajută să salvezi timp căci îți prezintă, cât se poate de concis, numai ce este relevant și ce poate avea implicații pentru tine, familia sau afacerea ta. Când ai timp, lasă-ne un comentariu și spune-ne dacă te ajută astfel de sinteze sau ce anume ai dori să îmbunătățim la ele. Spor la citit și la afaceri(t)! Echipa AvocatNet.ro |
1. Contribuții sociale 2016: Cât plătim în acest an pentru CASS?
În privința CASS, Legea nr. 339/2015, referitoare la bugetul de stat pentru 2016, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 941 din 19 decembrie nu a adus modificări nivelului contribuției la sănătate din 2015. Astfel, contribuția individuală a rămas de 5,5%, în timp ce contribuția datorată de angajator este de 5,2%.
Mai multe detalii despre contribuția pentru concedii și indemnizații sociale de sănătate, precum și despre celelalte cote de contribuții sociale pentru anul 2016, AICI.
Modificări produse de intrarea în vigoare a noului Cod fiscal
2. Persoanele fără venituri sunt obligate la plata CASS
Potrivit noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS). În acest sens, trebuie să depună la Fisc o declarație fiscală – formularul 604, despre ale cărui reguli de completare AvocatNet.ro a scris AICI.
Concret, orice persoană care nu realizează venituri (de exemplu, venituri din salarii, pensii, indemnizații de șomaj) și care nu este exceptată de la plata contribuției, trebuie să plătească 57,75 de lei pe lună sau 173,25 de lei pe trimestru.
Citiți în acest articol despre modul de calcul al CASS în 2016.
Ce riști dacă nu te înregistrezi la Fisc pentru a plăti CASS, când nu obții venituri
Precum am explicat mai sus, începând cu această lună, persoanele fizice fără venituri au o nouă obligație față de Fisc. Mai precis, acestea trebuie să plătească în mod obligatoriu contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), nu înainte de a se înregistra în evidențele ANAF privitoare la persoanele fizice care nu realizează venituri. În caz contrar, riscă sancțiuni, după cum prevede Codul de procedură fiscală.
Găsiți mai multe detalii despre amenzile cu care este sancționată nedepunerea de către contribuabil la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de înregistrare fiscală, AICI.
Plata contribuției CASS pentru persoanele fără venituri ar putea fi eliminată
Obligativitatea plății CASS în cazul persoanelor fără venituri ar putea fi eliminată, după ce Executivul a anunțat modificarea Codului fiscal. În prezent, toate persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie.
Totuşi, până ce Codul fiscal nu va fi modificat în acest sens de Guvern, dispoziţiile prezentate anterior se aplică de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ.
3. Coasigurații scapă de plata CASS. Cum iei pe cineva în întreținere?
Modalitatea prin care anumite categorii de contribuabili pot beneficia de servicii medicale în calitate de coasigurat, în lipsa plății contribuției obligatorii, se regăsește în Legea Sănătății.
Mai precis, în prezent, doar anumite persoane pot îndeplini calitatea de coasigurat, iar acestea sunt menționate în cadrul art. 224 alin (1) din Legea Sănătății. Printre ele se numără și soțul, soția și părinții, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.
Aflați ce procedură trebuie să urmați în cazul în care doriți să fiți coasigurat din acest articol scris de AvocatNet.ro.
4. Lista completă a persoanelor asigurate la sănătate fără plata CASS
Casa Națională de Sănătate trebuie să trimită către Fisc, din vara anului trecut, o listă a persoanelor asigurate fără plata CASS lunar. Termenul limită este data de 25, pentru luna anterioară.
Mai exact, pe lista persoanelor asigurate la sănătate fără plata contribuției se numără copiii din cadrul familiei, tinerii cu vârsta de 18 – 26 de ani care sunt elevi, soția, soțul, părinții, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate. Consultați lista completă, AICI.
5. CASS pentru veniturile din pensii: cum se va plăti în 2016
Noul Cod fiscal a adus schimbări în ceea ce privește modul de calcul al CASS în cazul veniturilor din pensii. Dacă, până anul acesta, baza lunară era formată din scăderea a 740 de lei din valoarea totală a pensiei, în 2016, calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se face folosindu-se valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie.
Citiți AICI mai multe amănunte despre prevederile noului Cod fiscal, care au dus la scăderea sumelor pe care pensionarii le plăteau pentru CASS.
6 Plata CASS în cazul veniturilor din dividende
Din 2016, plătitorii de venituri din dividende sunt obligați să declare impozitul reținut la sursă, până la termenul de plată a acestuia inclusiv. În plus, aceștia trebuie să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anule expirat.
De asemenea, în cazul veniturilor din dividente, CASS-ul va fi stabilit de organul fiscal prin aplicarea unei cote individuale de contribuție de asigurări sociale de sănătate de 5,5% asupra venitului brut.
Citiți în acest articol despre baza lunară de calcul a CASS pentru persoanele care realizează venituri din dividende.
7. PFA şi contribuţiile sociale 2016
Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de contribuabili are de achitat şi anumite contribuţii.
Din 2016, PFA vor plăti obligatoriu contribuţiile de asigurări sociale (CAS) -- 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora -- calculat la venitul net obținut.
Persoanele fizice autorizate datorează și o contribuție la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcție de modul de impunere a PFA - în sistem real sau pe baza normei de venit. Mai multe detalii, AICI.
8. Cum plătesc CASS românii care muncesc în străinătate
Anul acesta, cetățenii români cu domiciliul în țară, dar care muncesc și realizează venituri din salarii de la angajatorii dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv, de la cei dintr-un stat care aplică un acord bilateral de securitate socială cu România nu datorează contribuții de asigurări sociale în România pentru aceste venituri.
În cazul lor, se aplică regula potrivit căreia lucrătorii care se deplasează pe teritoriul UE trebuie sa facă obiectul unei singure legislații în materie de securitate socială
În schimb, românii cu domiciliul în țară, care au un loc de muncă în străinătate, fără forme legale însă, care nu pot face dovada deținerii unei asigurări de sănătate în statul unde își desfășoară activitatea, sunt obligate să plătească CASS la valoarea salariului minim pe economie.
Citiți AICI mai multe despre modul de calcul a contribuției CASS în cazul românilor care lucrează într-o formă neoficială în străinătate sau care nu au încheiată o asigurare medicală în condițiile menționate anterior.
În acest articol găsiţi explicată, pas cu pas, procedura de înregistrare la Fisc a persoanelor care nu realizează venituri şi sunt obligate la plata CASS.
Modificări procedurale
9. ANAF a actualizat procedura de colectare a CASS
Anul trecut, Fiscul a aprobat modelul unei noi declarații, folosită pentru a anula obligațiile de plată a CASS, în cazul în care au fost greșit stabilite printr-o decizie de impunere anuală emisă de Fisc. Este vorba despre formularul 632 – Decizie pentru desființarea deciziei de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate.
În acest articol puteți citi și despre alte schimbări la formularistica utilizată de ANAF în procesul de colectare a contribuțiilor obligatorii la sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din chirii.
Comentarii articol (6)