"Persoanele care dețin venituri sau patrimoniu sustrase fiscalizării vor primi o perioadă de grație, de până la șase luni, pentru a le declara și a-și plăti taxele, scăpând astfel de acuzația de evaziune fiscală".
Acestea sunt informaţiile apărute ieri în presă, conform cărora Codul fiscal ar urma să fie modificat, din nou, astfel încât să fie acordată o perioadă de grație pentru conformarea voluntară la plată, așa numita "amnistie fiscală", celor care au surse de venit, bani sau bunuri nefiscalizate.
Ca urmare a publicării acestor articole, MFP a anunţat recent că instituţia nu lucrează la o modificare a Codului fiscal în acest sens.
"Ministerul Finanțelor Publice NU lucrează la o modificare a Codului fiscal care să aibă în vedere o amnistie fiscală pentru persoanele care dețin venituri sau patrimoniu nedeclarate", scrie în mesajul postat aseară pe pagina de Facebook a instituţiei.
De altfel, informaţia a fost anunţată şi de Gabriel Biriş, secretar de stat în MFP, cel care a distribuit anunţul instituţiei, la rândul său, pe pagina personală a reţelei de socializare amintite.
ANAF a început să verifice persoanele fizice cu averi nejustificate
În luna august a anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, acţiune desfăşurată în cadrul Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal.
Astfel, Fiscul a început să verifice toate categoriile de contribuabili care afişează o avere semnificativă -- imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate -- avere ce nu poate fi justificată prin veniturile declarate.
Reprezentanţii instituţiei au anunţat că aproximativ 5400 de persoane asupra cărora planează suspiciuni sunt vizate, într-o primă fază, de controalele Fiscului. În identificarea şi determinarea cazurilor semnificative, ANAF a luat în calcul cazurile în care diferenţa dintre veniturile estimate şi veniturile realizate de persoanele fizice este mai mare de 10%, dar nu mai mică de 50.000 lei.
La finalul anului 2015, Fiscul a anunţat că verificarea primelor zece persoane cu averi mari s-a încheiat, fiind constatate, pentru 2011, venituri nedeclarate de aproape 87 milioane de lei. Printre persoanele vizate pentru prima serie de verificări se regăsesc patronii bogați cu firme sărace, persoanele cu venituri din activităţi ilegale, persoanele care activează în showbiz sau orice alte persoane care prezintă risc fiscal ridicat.
Notă: Mai multe detalii despre verificarea persoanelor fizice cu grad fiscal ridicat găsiţi aici.