Potrivit unui comunicat de presa remis in aceasta dimineata de ANAF, institutia a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat, actiune desfasurata in cadrul Programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF).
Fiscul va verifica toate categoriile de contribuabili care afiseaza o avere semnificativa -- imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate -- avere ce nu poate fi justificata prin veniturile declarate.
Printre categoriile de persoane vizate se regasesc personalitati ale vietii publice, camatari sau manelisti, asa cum reiese din declaratia presedintelui ANAF, Gelu-Stefan Diaconu: "Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. Stiu foarte bine ca asteptarile de la ANAF sunt foarte mari in aceasta perioada si oamenii isi doresc sa vada lucrurile schimbate peste noapte. Din pacate, mai avem inca nevoie de rabdare, din cauza capacitatii administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astazi, Antifrauda si Inspectia Fiscala scot din piata firmele fantoma si destructureaza lanturi de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile."
Programul PFRF vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor, precizeaza comunicatul.
Vor fi verificate, in prima etapa, averile a peste 5.000 de romani
Potrivit datelor furnizate de Fisc, aproape 5.400 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari, din cele aproape 8.000 de persoane asupra carora planeaza suspiciuni. In prezent, in Romania exista peste 14 milioane de persoane care au venituri impozabile.
In identificarea si determinarea cazurilor semnificative, ANAF a luat in calcul cazurile in care diferenta dintre veniturile estimate si veniturile realizate de persoanele fizice este mai mare de 10%, dar nu mai mica de 50.000 lei.
Conform unui infografic publicat de institutie, au fost vizate, printre altele, achizitiile de proprietati imobiliare de peste 700.000 lei (aproximativ 150.000 euro) efectuate in perioada 2011-2013, dar si achizitiile de autoturisme in valoare insumata de cel putin 350.000 lei (circa 75.000 euro), realizate in aceeasi perioada.
Totodata, Fiscul a incadrat contribuabilii propusi pentru verificarea amanuntita in patru categorii, dupa cum urmeaza:
- grupa de risc 1 - patron bogat de firma saraca. In aceasta categorie intra, spre exemplu, cei care detin patrimoniu semnificativ (case, masini, imprumuturi catre firme), care nu corespunde cu veniturile declarate, care sunt mult mai mici;
- grupa de risc 2 - persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute. In cazul acestora, exista posibilitatea ca persoanele sa obtina venituri fie din activitati legale nedeclarate, fie din activitati ilegale (camatarie, trafic de persoane etc);
- grupa de risc 3 - persoane cu venituri volatile. In domeniile acestora de activitate (showbiz), veniturile sunt volatile si provin inclusiv din exploatarea comerciala a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fara sa existe un contract permanent care sa permita urmarirea veniturilor;
- grupa de risc 4 - alte persoane care nu intra in cele trei profiluri de mai sus, dar care prezinta riscuri semnificative.
Reprezentantii ANAF au anuntat ca au fost infiintate opt servicii distincte de verificari fiscale dedicate programului, in structura directiei de verificari fiscale de la nivel central, in urmatoarele orase: Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Galati, Iasi, Brasov, Cluj-Napoca si Timisoara.
Atentie! Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.
Cum va colecta Fiscul informatii despre averile romanilor vizati de verificari?
Potrivit documentului, vor fi solicitate informatii referitoare la persoanele fizice supuse verificarii fiscale de la diverse institutii, precum bancile, Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), notarii publici, directiile de impozite si taxe locale, Directia inmatriculari vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Registrul naval, Registrul aeronautic, precum si de la persoanele fizice si juridice ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificata. De exemplu:
- de la institutiile bancare se vor obtine toate extrasele de cont bancar referitoare la perioada verificata;
- de la Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara se vor obtine toate proprietatile imobiliare pe care acestia le detin pe intreg teritoriul tarii;
- de la notari publici se vor obtine contractele incheiate de persoana verificata si autentificate in perioada supusa controlului, avand drept obiect bunuri, valori sau tranzactii;
- de la directiile de impozite si taxe locale se vor obtine informatiile privind bunuri mobile si imobile detinute, precum si cheltuielile realizate de persoanele verificate cu impozitele locale platite;
- de la Directia inmatriculari vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se vor obtine datele privind autoturismele inmatriculate de persoanele verificate in perioada supusa controlului;
- de la registrul aeronautic si registrul naval se vor obtine toate inmatricularile de nave si aeronave;
- de la persoanele ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificata (in principal, societati comerciale) se vor obtine informatii privind natura acestor raporturi, contractele incheiate, obiectul acestora, tranzactiile desfasurate, valorile aferente tranzactiilor etc.
Metodologia de verificare a situatiei fiscale personale
Fiscul a precizat ca verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape, respectiv:
- analiza de risc fiscal;
- selectarea persoanelor care vor fi supuse verificarilor fiscale prealabile documentare;
- verificarea prealabila documentara efectuata asupra persoanelor selectate – se desfasoara la sediul organului fiscal, fara notificarea contribuabilului, pe baza informatiilor si documentelor detinute sau obtinute de administratia fiscala;
- verificarea fiscala a persoanelor pentru care verificarea fiscala prealabila documentara a constatat existenta diferentei semnificative, in sensul legii, intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate administratiei fiscale – se desfasoara impreuna cu contribuabilul si cu colaborarea acestuia.
Nota: Decizia luata de conducerea ANAF a aparut ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice, in cadrul programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate si alocarile de fonduri (cresteri patrimoniale, achizitii, creante, cheltuieli etc.), in urma carora au fost identificate si alte persoane fizice decat cele din grupul PFAM care prezinta risc fiscal ridicat (risc de nedeclarare a unor venituri semnificative si sustragere de la plata impozitelor aferente).