1. Prezență românească numeroasă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin
Lungmetrajul independent "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, intitulat "O noapte în Tokoriki", actrița Iulia Ciochină, scenarista Ruxandra Ghițescu, Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producției germano-franco-mexicane "Soy Nero", actrița Cosmina Stratan se numără printre prezențele românești din cadrul ediției din acest an a Berlinalei (11-21 februarie), informează ICR Berlin.
Potrivit unui comunicat al ICR Berlin, transmis Agerpres, în cadrul celei de-a 66-a ediții a Berlinalei, a fost selectat, între cele 44 de filme din cadrul secțiunii Forum, lungmetrajul independent "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru.
2. Horia Tecău, în finala Australian Open la dublu-mixt
Perechea Horia Tecău - Coco Vandeweghe (Statele Unite) s-a calificat, vineri, în finala probei de dublu mixt de la Australian Open după ce a învins cu 6-4, 6-4 cuplul format din Treat Huey (Filipine) şi Andreja Klepac (Slovenia).
Într-un meci care a durat o oră şi şapte minute, Tecău şi Vandeweghe au profitat de două dintre cele patru mingi de break obţinute, în timp ce adversarii au ratat toate cele 5 oportunităţi de a face break. Cuplul Tecău-Vandeweghe şi-a asigurat un cec de 53000 de dolari americani.
3. România, lider la creșterea productivității în Europa
În România, productivitatea muncii creşte mai repede decât în orice altă ţară din Europa. Angajaţii de aici sunt cu aproape 70% mai eficienţi faţă de acum zece ani, iar ritmul întrece cu mult avansul muncitorilor din Polonia, de pildă, cu care ne comparăm atât de des. Procentele mari din dreptul României însă sunt şi bune şi rele în acelaşi timp - da, facem progrese, dar pornim şi de foarte de jos.
Din 2004 şi până în 2014, productivitatea angajaţilor din România a crescut cu 67 de procente. Nicio ţară europeană nu a mai înregistrat un avans atât de rapid în această perioadă, nici măcar cele cu care împărţim acelaşi trecut comunist. În Polonia, productivitatea angajaţilor a crescut cu 22%, iar în Cehia cu doar 5%. În spatele statisticilor îmbucurătoare însă, se ascunde faptul că România în 2004 era de trei ori mai puţin productivă decât Europa, iar acum e de două ori mai puţin productivă. Avansul e bun, dar nu pare de ajuns.
4. Junioarele tricolore, în premieră la "europenele" de polo
Junioarele din naţionala de polo a României vor participa, în premieră, la Campionatul European din Spania, programat în luna septembrie. Confirmarea a venit la finalul săptămânii trecute, la Belgrad, unde bătrânul continent şi-a desemnat noile campioane la nivelul seniorilor.
Selecţionerul Vlad Hagiu s-a arătat extrem de bucuros că echipa sa a ajuns între cele mai bune 16 din Europa. „Este un lucru fenomenal pentru noi că participăm pentru prima dată în istoria poloului românesc la această competiţie. Noi muncim de un an de zile."
5. Imprimanta 3D pentru acasă, fabricată în România
Trei tineri din Cluj, pasionaţi de tehnologie, au realizat o imprimantă 3D la un preţ accesibil, care poate fi folosită de oricine, acasă. Costă aproape 1500 de lei, cu mult mai puţin decât produsele asemănătoare de pe piaţă. În plus, imprimanta este setată şi calibrată dinainte pentru nevoile utilizatorului, iar tinerii se oferă să îi instruiască pe cei care o folosesc. Aparatul este printre primele imprimante 3D create integral în România.
Numită „Gândacul” datorită dimensiunilor mici faţă de una normală, imprimanta 3D a fost creată pentru a putea fi folosită de oricine, acasă. Cu ajutorul ei, chiar şi cei care nu se pricep la tehnologie pot să printeze aproape orice.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)