Hotărârea Guvernului nr. 18/2016 privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2016, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 64 din 28 ianuarie şi se aplică deja de la data publicării.
Aşa cum reiese din acest document, în unităţile de tratament balnear deţinute de CNPP vor fi asigurate în acest an un număr de maximum 59.641 de locuri, ce vor fi repartizate pe cel mult 19 serii de trimitere.
Totuşi, la acest număr se va adăuga numărul de locuri la tratament balnear ce va fi contractat cu alţi operatori economici interesaţi, în limita stabilită în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul curent.
Distribuirea biletelor de tratament balnear se va face, conform noilor dispoziţii, de către casele teritoriale de pensii, iar fiecare persoană îndreptăţită va putea beneficia de un singur astfel de tichet.
"Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete (adică cele din unităţile CNPP plus cele ce vor fi contractate cu alţi operatori economici - n. red.)", prevede hotărârea de Guvern publicată joi.
În anul 2015, Guvernul a acordat, în unităţile CNPP, tot 59.641 de locuri pentru tratament balnear, iar în total au fost contractate 223.592 de bilete, aşa cum a informat recent Ministerul Muncii.
Biletele de tratament balnear se acordă la cerere
De bilete de tratament balnear pot să beneficieze, la cerere, pensionarii şi asiguraţii din sistemul public de pensii, conform informaţiilor puse la dispoziţie de CNPP.
Concret, "pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear", arată sursa citată, şi care au domiciliul sau reşedinţa în România. Biletele sunt acordate în funcţie de ordinea de ierarhizare a cererilor.
"Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Dacă, în urma calculării punctajului, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani. Dacă după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic", scrie în documentul Casei Naţionale de Pensii.
În afară de cererea pentru acordarea biletului de tratament, solicitanţii mai au nevoie şi de următoarele documente:
- actul de identitate (copie);
- talonul de plată a pensiei (original/copie);
- biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate (copie + original);
- programul de recuperare (copie + original).
16 zile este durata sejurului unui bilet, iar cea a tratamentului balnear este de 12 zile.
Important! Pot să se bucure de bilete gratuite de tratament balnear beneficiarii unor legi speciale, cum ar fi, de exemplu, persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunistă şi veteranii de război.
Comentarii articol (1)