Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcția de bază, începând cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) și ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 25 ianuarie 2016.
- Actul normativ stabileşte nivelurile la care se acordă, în 2015, deducerile personale, acele beneficii fiscale oferite persoanelor cu un venit brut sub 3.000 de lei pe lună.
- Spre exemplu, pentru salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.500 de lei şi nu au persoane în întreţinere declarate angajatorului, deducerea personală va fi de 300 de lei, mai mare cu 50 de lei faţă de 2015. Pentru salariaţii cu o persoană în întreţinere, deducerea personală este în cuantum de 400 de lei, pentru cei cu două persoane în întreţinere - 500 de lei, pentru salariaţii ce au trei persoane în întreţinere - 600 de lei, în timp ce angajaţii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere vor avea o deducere mai mare cu 150 de lei, însemnând 800 de lei, faţă de 650 lei, aşa cum a fost până la finalul anului trecut.
- Totodată, potrivit actului normativ, pentru salariaţii care realizează un venit brut cuprins între 1.501 lei şi 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii personale este regresivă şi se calculează după câteva formule standard, diferite de cele întâlnite anul trecut.
- O altă prevedere importantă pentru anul acesta este cea conform căreia deducerea pentru copiii în întreţinere se va acorda ambilor părinţi, faţă de anul trecut când deducerea se acorda unui singur părinte.
- Detalii suplimentare găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 25 ianuarie 2016.
Ordonanţa Guvernului nr. 8/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 66 din 29 ianuarie 2016.
- Potrivit documentului, care intră în vigoare chiar astăzi, taximetriştii vor fi condiţionaţi, de-acum înainte, să aibă un cazier judiciar în care să nu fie înscrise anumite menţiuni, cu scopul asigurării siguranţei cetăţeanului şi a practicării profesiei în mod onorabil şi legal. Printre infracţiunile pe care taximetriştii nu au voie să le comită se numără cele contra siguranţei pe drumurile publice, cele privind traficul şi consumul de droguri sau infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale.
- Ca urmare a acestei măsuri, şi conducătorii auto care vor dori să urmeze cursurile de pregătire profesională necesare practicării activităţii de taximetrist, vor fi obligaţi să prezinte, pe lângă documentele deja prevăzute în legislaţie, şi un certificat de cazier judiciar în care să nu fie înscrise menţiunile amintite anterior.
- Mai multe informaţii despre modificările aduse de Guvern Legii transportului în regim de taxi și în regim de închiriere citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 februarie 2016.
Ordonanţa Guvernului nr. 9/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 66 din 29 ianuarie 2016.
- Potrivit actului normativ, garanţia legală şi cea comercială vor fi prelungite automat cu perioadele de nefuncţionare ale produselor, atunci când este vorba de lipsa de conformitate apărută în cadrul termenului de garanţie.
- Practic, perioada de nefuncţionare va reprezenta intervalul dintre aducerea la cunoştinţă a neconformităţii sau prezentarea produsului la comerciant/service şi aducerea produsului în starea normală de funcţionare sau predarea/notificarea de ridicare a produsului.
- Tot de la sfârşitul lunii februarie, când documentul va începe să îşi producă efectele, repararea sau înlocuirea produselor se va face într-o perioadă de timp stabilită de comun acord, însă nu mai mare de 15 zile calendaristice de la data aducerii la cunoştinţă a lipsei de conformitate sau data predării produsului pe baza unui document de predare-preluare.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 28 februarie 2016.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 371/2016 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 56 din 26 ianuarie 2016.
- În urma modificărilor suferite de noul Cod fiscal în ultimele zile ale lui 2015, ANAF a trebuit să aducă noi modificări în cazul a două formulare. Mai exact, Fiscul a actualizat formularele 020 și 030, care fuseseră deja actualizate în concordanță cu prevederile noului Cod fiscal, la 1 ianuarie 2016.
- Noile variante ale formularelor 020 și 030 conțin o secțiune dedicată informațiilor referitoare la impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuțiilor sociale.
- Vă reamintim că formular 020 este folosit de persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, în timp ce formularul 030 este utilizat pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care nu dețin cod numeric personal.
- Mai multe informaţii puteţi citi în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 26 ianuarie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 15/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54 din 25 ianuarie 2016.
- Actul normativ publicat la începutul săptămânii trecute în Monitorul Oficial reglementează normele de aplicare a legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
- Astfel, de-acum înainte, toti părinţii cu venituri modeste care îşi vor duce copiii la grădiniţe vor primi tichete sociale în cuantum de 50 de lei lunar, cu condiţia ca cei mici să frecventeze cursurile. Stimulentul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.
- Cu banii primiţi, părinţii vor putea achiziţiona produse alimentare şi/sau de igienă, produse de îmbrăcăminte şi rechizite, fiind interzisă folosirea tichetelor sociale în alte scopuri.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 25 ianuarie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 18/2016 privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2016, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 64 din 28 ianuarie 2016.
- Aşa cum reiese din acest document, în unităţile de tratament balnear deţinute de Casa Naţională de Pensii Publice vor fi asigurate în acest an un număr de maximum 59.641 de locuri, ce vor fi repartizate pe cel mult 19 serii de trimitere.
- Distribuirea biletelor de tratament balnear se va face, conform noilor dispoziţii, de către casele teritoriale de pensii, iar fiecare persoană îndreptăţită va putea beneficia de un singur astfel de tichet.
- De bilete de tratament balnear pot să beneficieze, la cerere, pensionarii şi asiguraţii din sistemul public de pensii, care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear şi care sunt domiciliaţi în România.
- Detalii suplimentare în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 28 ianuarie 2016.
Comentarii articol (0)