Ordonanta de urgenta nr. 189 din 21/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 28/12/2005 pentru stabilirea unor mãsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate
Având în vedere angajamentele asumate de România în procesul de integrare în Uniunea Europeanã, în cadrul capitolului 3 "Libera circulaþie a serviciilor", referitoare la modificarea ºi completarea unor prevederi din cadrul legislaþiei privind asigurãrile, în concordanþã cu directivele europene din acest domeniu,
þinând seama de prevederile Raportului comprehensiv de monitorizare 2005 pentru România, prin care sunt semnalate unele probleme legate de gradul scãzut de asigurare pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de circulaþie (RCA) a autovehiculelor înmatriculate, respectiv 75%, precum ºi necesitatea îmbunãtãþirii de urgenþã a stãrii tehnice a parcului de vehicule rutiere,
înþelegând cã amânarea adoptãrii reglementãrilor convenite cu Uniunea Europeanã pune în pericol semnarea de cãtre România a Acordului multilateral de garantare (MGA),
întrucât timpul rãmas pânã la elaborarea urmãtorului raport de monitorizare este insuficient pentru recurgerea la calea procedurii legislative parlamentare ordinare sau extraordinare,
în considerarea situaþiei extraordinare create prin insuficienta reglementare a problematicii asigurãrii vehiculelor supuse înmatriculãrii,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituþia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanþã de urgenþã.
Art. 1. - (1) Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraþiei ºi Internelor constituie ºi administreazã baza de date naþionalã integratã a vehiculelor rutiere înmatriculate, care se actualizeazã pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român ºi Oficiul Naþional al Registrului Comerþului cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de circulaþie, vehiculele care au efectuatã inspecþia tehnicã periodicã, respectiv la radierea persoanelor juridice.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român ºi Oficiul Naþional al Registrului Comerþului au obligaþia de a transmite Direcþiei regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor datele prevãzute la alin. (1) în maximum 20 de zile de la încheierea asigurãrii sau, dupã caz, de la efectuarea inspecþiei tehnice periodice respective. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) În vederea realizãrii obligaþiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor ºi ale Registrului Auto Român, prevãzute la alin. (2), societãþile de asigurãri ºi societãþile autorizate sã efectueze inspecþii tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate sã comunice acestor instituþii datele prevãzute la alin. (1), în termen de 5 zile de la încheierea asigurãrii, respectiv a efectuãrii inspecþiei tehnice a vehiculului, precum ºi listele cu vehiculele pentru care aceste condiþii au fost îndeplinite anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã ºi nu au expirat pânã la data respectivã.
(4) Modalitãþile concrete de interconectare între bazele de date proprii ale instituþiilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc pe bazã de protocoale încheiate între acestea în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã, iar informaþiile se transmit cu titlu gratuit.
(5) Condiþiile ºi modalitãþile de comunicare a datelor prevãzute la alin. (1), precum ºi termenele ºi forma în care trebuie transmise aceste date se stabilesc prin norme emise de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, respectiv de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului.
Art. 2. - (1) Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraþiei ºi Internelor efectueazã periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligaþiile referitoare la încheierea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de circulaþie auto, denumitã în continuare asigurare, respectiv la efectuarea inspecþiei tehnice periodice, denumitã în continuare inspecþie tehnicã, precum ºi cu cel de vehicule aparþinând persoanelor juridice, pe baza datelor primite în condiþiile prevãzute la art. 1 alin. (2).
(2) Prima comparare prevãzutã la alin. (1) se efectueazã cel mai târziu la data de 1 februarie 2006. Pe baza datelor rezultate cu aceastã ocazie, Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor trimite de îndatã informãri tuturor persoanelor ale cãror vehicule înmatriculate nu sunt asigurate sau nu au efectuatã inspecþia tehnicã, cu privire la consecinþele juridice ale neîndeplinirii, pânã la data de 31 martie 2006, a obligaþiilor legale corespunzãtoare.
(3) Informãrile prevãzute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu ºi, dupã caz, de reºedinþã ori la sediile proprietarilor de vehicule înmatriculate.
Art. 3. - (1) Începând cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirãrii inspecþiei tehnice sau a asigurãrii, se suspendã de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în aceastã situaþie. Suspendarea se aduce la cunoºtinþã proprietarului vehiculului de îndatã, în scris, de cãtre Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor sau, dupã caz, de cãtre serviciul public comunitar regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat înmatricularea.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplicã ºi vehiculelor înmatriculate ale cãror inspecþii tehnice sau asigurãri au expirat înainte de data de 1 aprilie 2006.
(3) În cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspecþia tehnicã sau asigurarea a expirat de o perioadã mai mare de 90 de zile, înmatricularea se suspendã începând cu aceastã datã.
(4) Beneficiazã de neaplicarea suspendãrii în condiþiile prevãzute la alin. (2) sau, dupã caz, alin. (3) persoanele care au primit informãrile prevãzute la art. 2 alin. (2) ºi care pânã la data de 31 martie 2006 prezintã la Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiþiile legii, a asigurãrii sau/ºi, dupã caz, a efectuãrii inspecþiei tehnice.
Art. 4. - (1) Suspendarea înmatriculãrii instituitã în condiþiile art. 3 înceteazã la data la care proprietarul vehiculului prezintã la Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiþiile legii, a asigurãrii sau/ºi, dupã caz, a efectuãrii inspecþiei tehnice.
(2) Suspendarea înmatriculãrii se revocã de drept în cazul în care proprietarul vehiculului face dovada cã, la data instituirii suspendãrii, îndeplinea toate condiþiile prevãzute de lege cu privire la asigurare ºi inspecþia tehnicã.
Art. 5. - (1) În termen de 30 de zile de la desfiinþarea unei persoane juridice care deþine vehicule înscrise în circulaþie, înmatricularea acestora se suspendã din oficiu, pânã la data reînmatriculãrii sau, dupã caz, a radierii în condiþiile legii.
(2) Vehiculul fãrã stãpân sau abandonat, care a trecut de drept în proprietatea unei unitãþi administrativ-teritoriale în condiþiile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparþinând domeniului public ori privat al unitãþilor administrativ-teritoriale, se radiazã de drept din evidenþele Direcþiei regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor, pe baza dispoziþiei primarului prin care se constatã schimbarea titularului dreptului de proprietate. Primarii au obligaþia de a comunica dispoziþiile respective la serviciile publice comunitare regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor, în termen de 3 zile de la emiterea acestora.
Art. 6. - În cazul vehiculelor ale cãror certificate de înmatriculare, eliberate în conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaþia pe drumurile publice ºi pentru stabilirea ºi sancþionarea contravenþiilor în acest sector, nu au fost preschimbate pânã la data de 31 octombrie 2001, înmatricularea se suspendã din oficiu, dacã proprietarul nu solicitã preschimbarea certificatului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã.
Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a cãror înmatriculare a fost suspendatã în condiþiile prezentei ordonanþe de urgenþã constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).
(2) Neîndeplinirea de cãtre societãþile de asigurãri ºi societãþile autorizate sã efectueze inspecþii tehnice periodice ale vehiculelor a obligaþiilor prevãzute la art. 1 alin. (3) atrage atenþionarea în scris a persoanelor juridice vinovate. Încãlcarea de cãtre acestea în mod repetat a obligaþiilor menþionate se sancþioneazã cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizãrii de a practica asigurãrile obligatorii RCA sau de a efectua inspecþia tehnicã periodicã.
(3) Constatarea contravenþiilor ºi aplicarea sancþiunilor prevãzute la alin. (1) se efectueazã de poliþiºti anume desemnaþi, iar sancþiunile prevãzute la alin. (2) se aplicã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau, dupã caz, de cãtre Registrul Auto Român.
Art. 8. - Cheltuielile necesare aplicãrii prevederilor prezentei ordonanþe de urgenþã, referitoare la transmiterea comunicãrilor prevãzute la art. 2 alin. (2) ºi la art. 3 alin. (1), se suportã din bugetul alocat Ministerului Administraþiei ºi Internelor pentru Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor.
Art. 9. - (1) Prevederile prezentei ordonanþe de urgenþã nu se aplicã în cazul autovehiculelor cu valoare istoricã ºi al celor destinate doar participãrii la competiþii sportive oficiale.
(2) Prevederile prezentei ordonanþe de urgenþã se completeazã cu cele ale Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaþia pe drumurile publice, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, precum ºi cu cele ale Ordonanþei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Comentarii articol (0)