Subţire, supersexy, cu părul lung şi buzele ţuguiate - iată imaginea creată adolescentei de către media în ultimii (cel puţin) 20 de ani. De curând, însă, un nou curent feminist a pătruns în conştiinţa publică: femeile şi fetele nu au cum şi nici nu trebuie să fie perfecte şi trase la indigo. (Între noi fie spus, e o regulă care se aplică cu succes şi reprezentanţilor sexului masculin.) Poate cea mai elocventă dovadă vine tocmai dinspre noile siluete pe care le-a căpătat faimoasa păpuşă Barbie şi prietenul ei, Ken.
Bine, dar cum explicăm acest lucru pe înțelesul copilelor, preadolescentelor și adolescentelor noastre? Cum le explicăm faptul că fiecare dintre noi este diferit, că avem defecte, că standardele de frumusețe sunt stabilite aleatoriu și diferă de la epocă la epocă și cum le insuflăm o stimă de sine sănătoasă?
Toţi suntem diferiţi
Îmi amintesc de o întâmplare petrecută în urmă cu vreo trei ani, când Ioana mea de-abia începuse clasa a V-a. Era ziua ei şi i-a servit pe copii cu bomboane. Însă Mara, una dintre colege, a refuzat, motivând că mama ei o ţine la regim, să nu se îngraşe. Când mi-a povestit Ioana ce se petrecuse, am rămas surprinsă: colega ei nu avusese niciodată probleme cu greutatea. Astăzi e în clasa a VII-a şi, privind-o, îmi dau seama că e subponderală. Aproape că se îndoaie sub cele două picioruşe ca două fuioare. Însă pare foarte fericită că e slabă, înaltă şi la modă.
E drept, presiunea pusă pe fetele noastre în ultima perioadă e uriaşă. Dar ce ar fi să nu adăugăm și noi mai multă presiune și să îi învățăm să iubească faptul că sunt diferiți, nu să încerce să fie identici cu alții?
Aşadar, cum îţi ajuţi fiica să aibă o imagine sănătoasă asupra propriului corp? Iată câteva sugestii care îţi vor uşura misiunea:
Există mai multe tipuri de frumuseţe
A trebuit să-i explic de multe ori asta Ioanei. Deşi pornise ca un copil normoponderal, la adolescenţă a început să se îngraşe, şi nici cu înălţimea nu stă foarte strălucit. Da, are un păr blond natural, ca aurul, cum cer standardele de frumuseţe din prezent, dar poartă şi ochelari, de care doreşte să scape cât mai curând. Mă întreabă mereu dacă e frumoasă, dacă nu e prea grasă, dacă o să mai crească şi când o să scape de ochelari. Iar eu de fiecare dată îi spun că există mai multe tipuri de frumuseţe, şi că ea, aşa cum e, nu ar trebui să schimbe nimic din felul în care arată. Şi că o femeie nu ar trebui redusă la o pereche de buze umflate, de sâni şi posterior supradimensionat şi o talie minusculă. Pentru că dacă ar fi aşa, am vorbi pur şi simplu de o caricatură, nu de o femeie adevărată.
Empatizează cu problemele sale
Ascultă-i temerile şi nemulţumirile şi încearcă să înţelegi în ce măsură au afectat-o. Dă-i de înţeles că şi tu ai fost preocupată de micile defecte ale corpului tău, că nu ai fost mereu mulţumită de cum arăţi. Dar că, deşi ai suferit şi tu la vârsta ei, nu ai lăsat niciodată astfel de lucruri să îţi strice bucuria de a trăi şi de a face totul pentru a deveni ceea ce îţi doreai: adică o femeie inteligentă şi respectată pentru activităţile ei.
Ajut-o să se simtă confortabil și să aibă o imagine de sine sănătoasă
Ce înseamnă asta? Dacă tu însăţi te declari extrem de nemulţumită de propriul corp, fiica ta o să te imite întocmai. De multe ori, fetele preiau nemulţumirile mamei vizavi de propria imagine a corpului. Dacă tu te plângi că eşti grasă de câte ori pui o rochie care nu prea îţi mai vine pe tine, dacă la cumpărături eşti mereu în căutarea unor bluze sexy, cu decolteuri generoase, fiica ta îţi va urma exemplul, pentru că tu eşti modelul ei în viaţă, fie că îşi dă sau nu seama de asta încă. Acelaşi lucru se întâmplă şi când luaţi masa: nu vă plângeţi mereu că orice puneţi în gură vă îngraşă. Mesele trebuie să fie un motiv de bucurie. E-adevărat că trebuie să îţi încurajezi fiica să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, dar asta nu înseamnă că trebuie s-o cerţi de fiecare dată când mănâncă un fursec. Nici pe ea, nici pe tine!
Taţii au şi ei un cuvânt de spus
Fetele trebuie să audă încurajări şi laude din partea părintelui de sex opus. Dar acestea nu trebuie să se rezume doar la înfăţişarea fizică a fiicelor lor. Mai mult, fetele trebuie să îşi audă taţii că îşi încurajează soţiile, că le apreciază pentru felul în care arată (indiferent cum arată), dar şi pentru realizările lor.
Ţine-o departe de industria sexuală
Cultura din prezent glorifică sexul şi tot ce ţine de el. Vei fi surprinsă să afli că în comerţ poţi găsi lenjerie pentru fetiţe mici sau pentru adolescente inscripţionate cu mesaje nepotrivite (“sexy” e doar unul dintre ele). Nu-i cumpăra haine cu astfel de mesaje şi ţine-o departe de spectacole televizate în care femeia este redusă la un simplu obiect sexual, fiind cât mai sexy, mai vulgară şi mai nepotrivită. Dacă, totuşi, o vezi urmărind astfel de spectacole - de cele mai multe ori la presiunea prietenilor sau colegilor -, poţi interveni cu afirmaţii din care copila ta să înţeleagă cât de greşite sunt mesajele din emisiune: “Vai, femeia asta este obsedată de fundul său! Ce trist pentru ea! Oare de creier chiar nu e preocupată deloc? Până la urmă, are cea mai importantă funcţie!”.
Încurajeaz-o să facă un sport
Nu-ţi doreşti ca fiica ta să considere că propriul corp este principala modalitate de a atrage băieţii. Însă asta nu te împiedică să o încurajezi să facă mişcare, să practice un sport care să i se potrivească. Astfel, va câștiga încredere în forțele ei, își va cunoaște corpul și îl va respecta pentru ceea ce poate să facă. Mai mult, va înţelege că se poate bucura de un trup frumos şi tonifiat nu doar pentru că arată bine, ci şi pentru că se simte bine.
O îmbrăcăminte potrivită
E bine să-ţi laşi fiica să-şi găsească propriul stil vestimentar, însă trebuie să stabileşti nişte limite dacă observi că are tendinţa de a alege haine provocatoare. Explică-i că nu trebuie să facă orice compromis pentru a atrage atenția celor din jur și că e important să o placă cine trebuie, nu întreg universul.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)