Inspecția fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare tip de creanță fiscală (impozit, taxă, contribuție și alte sume datorate bugetului general consolidat) și pentru fiecare perioadă supusă impozitării, se arată în noul Cod de procedură fiscală.
Cu toate acestea, există o excepție de la această regulă. Mai precis, conducătorul inspecției fiscale poate decide reverificarea unei anumite perioade, prin efectuarea unei noi inspecții fiscale, ca urmare a apariției unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influențează rezultatele acestora, dispune același act normativ.
Datele suplimentare reprezintă informațiile, documentele sau alte înscrisuri obținute ca urmare a unor controale inopinate/ controale încrucişate desfăşurate la alţi contribuabili/plătitori ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorități publice ori obținute în orice mod de organele de inspecție, de natură să modifice rezultatele inspecției fiscale anterioare.
În situația în care Fiscul decide reverificarea contribuabilului, acesta trebuie să fie informat în prealabil. Astfel, la începutul acțiunii de reverificare, organul de inspecție fiscală este obligat să comunice contribuabilului/plătitorilor Decizia de reverificare, care poate fi contestată în 45 de zile de la comunicare.
Ordinul ANAF nr. 825/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Decizie de reverificare” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 165 din 4 martie 2016, a intrat în vigoare la data publicării și a abrogat Ordinul ANAF nr. 863/2015.
Concret, faţă de Ordinul ANAF nr. 863/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Decizia de reverificare", au fost aduse modificări în ceea ce priveşte articolele care reglementează speţa în cauză, conform noului Cod de procedură fiscală.
Noua variantă a Deciziei de reverificare se va întocmi tot în trei exemplare, ca până acum, dintre care un exemplar îi va fi trimis contribuabilului/plătitorului, unul va rămâne la structura de inspecție fiscală care a efectuat acțiunea de reverificare, pentru a fi anexat la raportul de inspecție, iar cel de-al treilea, la organul fiscal de administrare competent.
Decizia de reverificare va fi comunicată contribuabilului înainte de începerea inspecției fiscale cu 30 de zile pentru marii contribuabili sau cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili/plătitori.
Potrivit noului Cod de procedură fiscală, formularul „Decizia de reverificare”, folosit pentru dispunerea reverificării de către conducătorul activităţii de inspecţie fiscală al organului fiscal competent să efectueze acţiunea de inspecţie fiscală, trebuie să conțină următoarele informații:
- denumirea organului fiscal emitent;
- data la care a fost emis şi data de la care îşi produce efectele;
- datele de identificare a contribuabilului/plătitorului şi, dacă este cazul, datele de identificare a persoanei împuternicite de contribuabil/plătitor;
- obiectul actului administrativ fiscal (denumirea organului fiscal emitent al actului adminstrativ, denumirea completă, numărul şi data înregistrării, precum şi câte un rând pentru fiecare obligaţie fiscală supusă reverificării, perioada pentru care aceasta a fost calculată şi suma stabilită în actul administrativ fiscal supus reverificării);
- motivele de fapt (datele suplimentare care influenţează rezultatele inspecţiei fiscale anterioare);
- temeiul de drept;
- numele şi calitatea persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii;
- semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum şi ştampila organului fiscal emitent;
- posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestaţiei şi organul fiscal la care se depune contestaţia;
- menţiuni privind audierea contribuabilului/plătitorului.
De asemenea, acesta trebuie să cuprindă și data de începere a inspecției fiscale, obligațiile fiscale, alte obligații prevăzute de legislația fiscală și contabilă, precum și perioadele ce urmează să fie supuse inspecției fiscale, dar și posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale.
Împotriva Deciziei de reverificare se poate formula contestație, care se depune în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sancțiunea decăderii, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Până în 2015, conform vechiului Cod de procedură fiscală, contestația putea fi depusă în termen de 30 de zile.