Inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat si pentru fiecare perioada supusa impozitarii, se mentioneaza in Codul de procedura fiscala.
Totusi, exista si o exceptie de la aceasta regula. Mai exact, conducatorul inspectiei fiscale poate decide reverificarea unei anumite perioade, prin efectuarea unei noi inspectii fiscale, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor, care influenteaza rezultatele acestora, dispune acelasi act normativ.
Datele suplimentare reprezinta informatiile, documentele sau alte inscrisuri obtinute ca urmare a unor controale incrucisate, inopinate ori comunicate organului fiscal de catre organele de urmarire penala sau de alte autoritati publice ori obtinute in orice mod de organele de inspectie, de natura sa modifice rezultatele inspectiei fiscale anterioare.
In situatia in care Fiscul decide reverificarea contribuabilului, trebuie sa-l informeze despre acest lucru. Astfel, la inceperea actiunii de reverificare, organul de inspectie fiscala este obligat sa comunice contribuabilului Decizia de reverificare, care poate fi contestata in conditiile Codului de procedura fiscala.
Modelul deciziei de reverificare a fost aprobat printr-un act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial.
Concret, Ordinul ANAF nr. 863/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 259 din 17 aprilie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a aprobat modelul si continutului formularului "Decizia de reverificare", precum si instructiunile de completare a acestuia.
Conform noilor dispozitii, formularul "Decizia de reverificare" se completeaza in baza unor informatii, documente sau alte inscrisuri obtinute ca urmare a unor controale incrucisate, inopinate ori comunicate organului fiscal de catre organele de urmarire penala sau de alte autoritati publice ori obtinute in orice mod de organele de inspectie, de natura sa modifice rezultatele inspectiei fiscale anterioare.
Acest document va contine urmatoarele informatii:
- denumirea organului fiscal emitent;
- numarul si data inregistrarii formularului;
- denumirea completa si datele de identificare ale contribuabilului (de exemplu: codul de identificare fiscala si domiciliul fiscal ale acestuia);
- denumirea obligatiilor fiscale si perioadele aferente fiecarei obligatii pentru care se dispune reverificarea;
- motivul reverificarii - vor fi mentionate datele suplimentare care influenteaza rezultatele inspectiei fiscale anterioare;
- date despre actul administrativ fiscal supus reverificarii - denumirea organului fiscal emitent al actului administrativ, denumirea completa, numarul si data inregistrarii, precum si cate un rand pentru fiecare obligatie fiscala supusa reverificarii, perioada pentru care aceasta a fost calculata si suma stabilita in actul administrativ fiscal supus reverificarii;
- data programata pentru inceperea inspectiei fiscale;
- date privind conducatorul de inspectie fiscala care aproba formularul - functia, numele si prenumele, semnatura persoanei care aproba formularul, precum si stampila unitatii emitente.
Odata cu transmiterea formularului, va fi expediat si un exemplar al Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale, pentru informarea contribuabilului, se precizeaza in cuprinsul deciziei.
Formularul "Decizia de reverificare" se intocmeste, in trei exemplare, un exemplar fiindu-i trimis contribuabilului.
In plus, Decizia de reverificare se comunica contribuabilului inainte de inceperea inspectiei fiscale cu 30 de zile pentru marii contribuabili sau cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili.
Impotriva Deciziei de reverificare se poate formula contestatie, care se depune in termen de 30 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sanctiunea decaderii.
Comentarii articol (0)