La fel ca în 2014 și 2015, în acest an tot 5.500 de noi lucrători străini pot fi primiți pe piața muncii din România, respectiv cetăţeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene sau cetățenii străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state, prevede Hotărârea Guvernului nr. 105/2016 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2016, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 158 din 1 martie.
Astfel, în 2016, 3.500 de noi lucrători permanenți pot fi primiți la muncă, pe lângă alte tipuri, după cum urmează:
- 200 de lucrători stagiari;
- 200 de lucrători sezonieri;
- 100 de lucrători transfrontalieri;
- 800 de lucrători înalt calificați;
- 700 de lucrători detașați.
Această măsură anuală este necesară pentru a asigura forța de muncă cerută în anumite sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar și pentru prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale, explică inițiatorii actului normativ. De asemenea, a fost avut în vedere și potențialul de dezvoltare economică al țării noastre, prin folosirea fondurilor structurale disponibile din partea Uniunii Europene.
„Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societății românești precum și în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă”, se arată în referatul de aprobare al hotărârii adoptate recent de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în acest mod se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine.
„În primele 9 luni ale anului 2015, din cele 5.500 de avize de angajare/detașare aprobate au fost eliberate 1.937 de avize, din care 1.362 pentru lucrători permanenți, 393 pentru lucrători detașați și 182 pentru lucrători înalt calificați”, menționează documentul citat.
Conform sursei citate, eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detașare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plătește un tarif în lei echivalent a 50 de euro.
De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii plătesc taxele, impozitele și contribuțiile prevăzute de lege.
Atenție! Firmele care angajează străini au nevoie de un aviz special, aprobat prin OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, în vigoare de la 29 august 2014, despre care AvocatNet.ro a scris AICI.