În prezent, titlul de doctor este atribuit prin ordin al ministrului educației, ca urmare a validării tezei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit Legii nr. 1/2011 a educației naționale.
Procedura de acordare și de retragere a titlului de doctor a fost modificată recent de Executiv.
Hotărârea Guvernului nr. 134/2016 pentru modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2016 și a intrat în vigoare la data publicării.
„Modificările legislative au fost adoptate ca urmare a recomandărilor cuprinse în Raportul grupului de lucru constituit în decembrie 2015 din 10 experți recomandați de universități și Academia Română, pe baza recomandărilor survenite în urma dezbaterii publice, precum și a discuțiilor din Guvernul României”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.
Plagiatul poate fi sesizat de orice persoană
Potrivit noilor reglementări, intrate deja în vigoare, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la „nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și indiferent de data acordării titlului de doctor”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Sursa foto: Ministerul Educației
Concret, textul de lege menționează că „orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU și IOSUD, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia, și de data acordării titlului de doctor”.
Cu alte cuvinte, Consiliul Național de Etică, o structură ce funcționează în subordinea Ministerului Educației, nu mai poate analiza tezele de doctorat, această atribuție revenind Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Mai precis, după primirea unei sesizări cu privire la o lucrare de doctorat plagiată, CNATDCU trebuie să se pronunțe în termen de 45 de zile dacă decide retragerea titlului de doctor sau clasează contestația.
Notă: Noile reglementări arată că decizia Consiliului poate fi contestată în termen de 10 zile.
În plus, Guvernul a decis că deciziile CNATDCU sunt obligatorii pentru ministru, care trebuie să emită ordinul de retragere a titlului și eventualele sancțiuni pentru școlile doctorale. „Având în vedere responsabilitatea școlii doctorale în acordarea titlului de doctor, în perioada de analiză a sesizării, CNATDCU va cere și o decizie a instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
Pe scurt, începând din acest an, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se poate întinde pe durata a maximum două luni și cinci zile.
În situația în care sunt constatate nereguli, CNATDCU propune ministrului educației aplicarea unor sancțiuni, în funcție de gravitatea situației:
- retragerea calității de conducător de doctorat;
- retragerea titlului de doctor;
- retragerea acreditării școlii doctorale.
Tot prin HG nr. 134/2016 a fost stabilit faptul că teza de doctorat poate fi susținută public după îndeplinirea mai multor etape, după cum urmează:
- doctorandul predă teza în format electronic și în format printat la secretariatul școlii doctorale;
- școala doctorală verifică dacă teza de doctorat este plagiată sau nu, prin realizarea unei analize de similitudini cu ajutorului un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel național privind detecția de similitudini; rapoartele de similitudini sunt incluse în „dosarul de doctorat”;
- teza de doctorat este prezentată în comisia de îndrumare; după această pre-susținere, care poate fi publică, conducătorul de doctorat și comisia de îndrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei și organizării susținerii publice; referatul de acceptare al conducătorului de doctorat și acordul membrilor comisiei de îndrumare sunt incluse în „dosarul de doctorat”;
- teza de doctorat se depune în mod oficial la secretariatul școlii doctorale, în format tipărit și în format electronic, împreună cu rezumatul tezei de doctorat și CV-ul doctorandului;
- secretariatul școlii doctorale certifică îndeplinirea de către doctorand a tuturor obligațiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;
- cererea pentru fixarea datei de susținere publică a tezei de doctorat, avizată de conducătorul de doctorat și de președintele comisiei de susținere se depune la secretariatul școlii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susținere;
- școala doctorală întocmește și afișează anunțul pentru susținerea publică cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susținere (anunțul trebuie să includă data, locul și ora de susținere, conducătorul sau conducătorii de doctorat, precum și locul unde textul integral al tezei poate fi consultat în format tipărit);
- anunțul susținerii publice, rezumatul tezei în format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de susținere publică a tezei de doctorat sau link-uri către acestea sunt afișate pe site-ul IOSUD (Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat).
Teza de doctorat poate fi consultată cu 20 de zile înainte de susținerea publică
Prin intermediul HG nr. 134/2016, al cărei scop este recredibilizarea școlilor doctorale și consolidarea integrității academice, au fost introduse și o serie de prevederi menite să întărească caracterul public al tezei de doctorat.
Astfel, conform noilor prevederi, rezumatul tezei trebuie să fie publicat pe site-ul universității sau al Academiei Române și poate fi consultat public după emiterea dispoziției de numire a comisiei de susținere.
De asemenea, teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universității sau, după caz, a Academiei Române cu cel puțin 20 de zile înainte de data fixată pentru susținerea publică.
Totodată, a fost stabilit faptul că, în situația în care doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică și poate fi accesată liber pe platforma națională după emiterea dispoziției de acordare a titlului de doctor; tezei i se atribuie o licență de protecție a dreptului de autor.
Dacă doctorandul alege publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primește un termen de grație de maximum 24 luni pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de grație, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD (Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat) nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma națională cu atribuirea unei licențe de protecție a dreptului de autor;
De menționat că, după publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligația de a notifica IOSUD asupra acestui fapt și de a transmite indicația bibliografică și un link la publicație, care sunt făcute publice pe platforma națională.
Potrivit noilor reglementări, după acordarea titlului de doctor, în termen de maxim 30 de zile, IOSUD este obligat să transmită un exemplar tipărit al tezei de doctor la Biblioteca Națională a României.
În altă ordine de idei, Guvernul a adoptat, printr-o ordonanță de urgență, o reglementare care stabilește că diploma de doctor nu mai produce efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului. Concret, OUG nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2016 și a intrat în vigoare la data publicării.
Comentarii articol (0)