avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal?

Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre:
Lucrarea de doctorat a domnului "X" face obiectul unui dosar penal, după ce "Academia ..." a cerut retragerea titlului de doctor, având suspiciuni că teza este plagiată.
Cauza se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului "Y", asta deşi dosarul a fost deschis de Parchetul General după ce s-a autosesizat, potrivit "post tv". Momentan, procurorii fac cercetări in rem, nefiind vizată o persoană. Teza de doctorat a domnului "X" se află şi în cercetarea CNATDCU, autoritatea care stabileşte dacă o lucrare reprezintă sau nu un plagiat şi care cere ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Acum vă rog să mă luminați și pe mine cu privire la câteva aspecte (nu am cunoștințe juridice) pentru a-mi putea face o idee despre ce se întâmplă în societatea noastră:
1. De ce numai în acest caz s-a "autosesizat" parchetul și nu și în alte cazuri de plagiat deja dovedite și catalogate ca atare de CNATDCU și pentru care s-a propus retragerea titlului de doctor? Vă rog să discutăm la general!
2. In cazul unui "plagiat" catalogat ca atare de CNATDCU și care a dus la retragerea titlului de "doctor" mai sunt și alte consecințe: spre exemplu obligarea returnări către stat a sumelor de bani primite fraudulos ca urmare a deținerii calități de "doctor", retragerea altor drepturi și titluri (grade militare, universitare etc.) dobândite ca urmare a deținerii frauduloase a titlului de "doctor" etc.? Dacă aceste lucruri (recuperare sume de bani, retragere drepturi și titluri etc.) nu se petrec automat sau prin "autosesizarea" parchetului cine și cum le poate cere (dacă există această posibilitate)?
3. Este normal ca statul, autosesizîndu-se, să se îndrepte cu acțiuni juridice și împotriva celor care au facilitat obținerea frauduloasă a titlului de "doctor" și dacă statul "în marea-i mărinimie" nu o face există o posibilitate de a declanșa o acțiune juridică împotriva celor care au favorizat "frauda"?

Menționez că cele postate nu vizează "persoane", mai ales că "fenomenul plagiatelor" și în cazul doctoratelor ca și al lucrărilor științifice scrise în pușcării este transpartinic. Rog comentarii fără conotații politice și eventual punctuale! Mulțumesc! ("X" și "Y" sunt termeni ce doresc a ascunde identitatea reală)
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
icealinutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:33, 6 August 2016
Pana la urma ce inseamna plagiatul? Sunt de parere ca toata lumea plagiaza. Nu cred ca a facut cineva vre-o teza de doctorat in care sa nu plagieze. E greu. Chiar daca nevoit tot se regaseste printre randuri si fraze care sa mai fi fost rostite de altcineva inaintea celui care isi scrie tema. Chiar si nevoit poti exprima anumite pareri ale altora, deci care nu iti apartin tie, nu le-a debitat mintea ta, asta insemnand ca ai plagiat. Oare trebuie sa fii acuzat ori condamnat? Poate ca da. Acolo unde intentiile sunt vadite, plagiatul este fara dubii, sunt de acord ca persoana sa fie aspru pedepsita. In fond nu e normal sa iti insusesti meritele altei persoane. E ca si cu lucrarile de birou pe care ti le fura colegii, dupa care se lauda in fata sefilor cu ce le-a debitat mintea lor nesanatoasa, cu toate ca tu iti recunosti lucrarile de la o posta. In concluzie furtul trebuie pedepsit. Ramane sa stabilim limitele. De unde incepe plagiatul si cat ai voie sa-i plagiezi pe altii intr-o teza de doctorat? Autosesizarea parchetului e de bun augur, lasa sa se sesizeze. Consider ca oricine ar trebui sa sesizeze orice nereguli. Ar fi bine daca ar putea sa le si demonstreze. Dar e bine sa avem atitudine. Ce e de ici de colo sa te numesti doctor si sa ai pretentia la 15% spor de doctorat? Iar cei care faciliteaza aceste fraude e clar ca o fac pentru ca obtin niste foloase. Sa fim seriosi mai exista marinimie neplatita in ziua de azi? Daca vrei sa tai un rau trebuie sa o faci de la radacina.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un principiu juridic este neretroactivitatea legii, deci nu pot fi pedepsite penal fapte care la vremea comiterii lor nu constituiau infractiune.

Alt principiu valabil este aparenta dreptului: daca Ministerul Educatiei i-a acordat cuiva titlul de doctor (pe drept sau pe nedrept), acel individ are dreptul de a-l folosi pana in momentul in care ii este retras, iar in acest interval de timp folosirea titlului de doctor nu constituie infractiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2016
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat? Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciurli_si_burli ciurli_si_burli In cazul in care procurorul de sedinta considera ca un martor a depus marturie mincinoasa intr-o cauza penala si spune verbal articolul de lege si ca martorul ... (vezi toată discuția)