avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?

Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii avocati ai poporului a facut urmatoarea declaratie:

"Un doctor în drept sau la altă materie nu poate renunța la titlu, ci eventual i se poate retrage titlul repectiv pentru anumita fapte sau situații care au generat o astfel de măsură", a declarat la Realitatea TV profesorul de Drept constituțional, Gheorghe Iancu.
"Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", i-a fost profesor lui Ponta.

Deja stiti si ca in urma reactiilor din mass-media premierul si-a facut un act normativ cu valoare de lege care sa-i permita sa renunte la titlul de doctor. :O
Imediat ce am citit declaratia prof. Gh. Iancu m-am intrebat: "De ce nu s-ar putea renunta la un titlu stiintific?"
Unu. In primul rand, fac observatia ca purtarea titlului de doctor este un drept, nu o obligatie. De principiu, daca nu exista vreo interdictie expresa, la un drept se poate renunta.
Doi. Nu exista vreo interdictie privind renuntarea la titlul de doctor iar Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (inainte de modificarea ei prin OUG) prin art. 170 nu dispune decat privitor la retragerea titlului de doctor in conditiile nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională.
Trei. Haideti sa scoatem frauda si plagiatul din schema si sa presupunem ca dl X, a obtinut titlul de doctor (pe bune) la aceeasi universitate la care au obtinut titlul de doctor inca vreo 100 de alti plagiatori, afara de cel amintit mai sus. Dezamagit de lipsa de probitate si de coruptia academica, in semn de protest, vrea sa renunte la titlul de doctor obtinut la aceasta universitate. Dl. prof. Gh. Iancu zice ca nu poate face asta cu motivarea ca titlul i-a fost acrodat printr-un ordin al ministrului educatiei.
Patru. Las la o parte discutia privind natura ordinului ministrului educatiei prin care se acorda titlul de doctor si revin la esenta problemei: Cat timp purtarea titlului de doctor este un drept pe care-l dobandesti in urma promovarii unor examene si a sustinerii publice a tezei de doctorat si nu exista vreo interdictie expresa de ce nu se poate sa renunt la titlu? Simplul fapt ca ministrul educatiei a indeplinit formalitatile de verificare a conditiilor de acordare si a dispus printr-un act pur formal acordarea titlului nu mi se pare un argument convingator.
P.S. Desigur ca renuntarea la titlul de doctor nu poate impiedica cercetarile privind conditiile acordarii acestui titlu unde avem un profesor coordonator partas la frauda, o comisie complice si o multime de acte facute in dorul lelii. Desigur ca nu numai plagiatorul trebuie pedepsit ci toti cei care fie cu intentie, fie din culpa au permis astfel de anomalii.

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2015
Forțând puțin discuția am putea spune că, de regulă, o persoană poate renunța la un drept partimonial dar nu prea poate renunța la un drept personal nepatrimonial.

Acuma revenind la „dreptul” conferit de titlul de doctor, (sau de inginer, de medic, de jurist, etc), acesta are după părerea mea două componente: una patrimonială și una personală nepatrimonială.

Astfel oricine poate renunța la sporul salarial de doctor, sau la activitatea pe care poate să o desfășoare în calitate de inginer, sau de medic sau de jurist, dar nu poate renunța la „titlul” conferit de diploma odată câștigată.
Indiferent dacă un inginer, un medic sau un jurist profesează sau nu, tot își păstrază titlul.

Aceste titluri pot fi retrase de regulă de către organizațiile profesionale care ar avea competență în acest sens, iar aceasta competență ar trebui să le fie conferită de lege.

Despre propunerea legislativă a premierului... nu mi-e foarte clar ce ar fi de spus.
Pe de o parte nu văd nimic rău ca cineva să poată și și renunțe la un titlu sau la o diplomă obținută anterior.
Pe de altă parte e totuși destul de ciudată această abordare în sensul că, după cum spuneam, în toată lumea o diplomă dobândită rămâne câștigată pentru persoana respectivă indiferent dacă este sau nu „folosită” de titularul ei.

Una peste alta cred că s-a făcut și se face prea mult tam-tam din această poveste.
Ceea ce e clar (și încă demult) e că a plagiat și forurile în măsură ar trebui să-i retragă titlul de doctor.
Mi se pare mult mai corect să-i fie retrasă diploma de doctor cu titlu de sancțiune, decât să renunțe el de bună voie, doar pentru că așa vrea.
Faptul ca d-l Ponta a declarat public ca renunta la titlul sau de doctor e clar un semn de recunoastere a vinei pe care o poarta. Probabil omul este foarte indignat si a considerat ca singurul demers personal pe care il poate intreprinde in stingerea acestui stigmat este renuntarea de buna voie la titlu. Poate asa toata lumea uita si il lasa in pace cu toate ca nu cred ca este singurul din tara asta care a plagiat. Nu cred ca este deontologic sa renunti la un astfel de titlu fara a se considera ca cineva are o vina.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
@Patrick_ Perfect de acord ca in cazul unui plagiat titlul trebuie retras ca sanctiune dar daca, sa zicem, X nu are nicio culpa si a obtinut titlul perfect legal poate sa renunte la el pur si simplu pentru ca vrea sa nu-i mai fie asociat numele cu universitatea Y?
Regula ca la drepturile nepatrimoniale nu se poate renunta nu este propriu-zis o regula de drept in spatele caruia sa stea vreun principiu ci provine din statistica: la majoritatea drepturilor nepatrimoniale nu se poate renunta insa in spatele interdictiei de a renunta la nume sau la viata stau ratiuni cat se poate de serioase. In pseta de fata, rational nu vad nicio opreliste in calea renuntarii pentru doua importante principii enuntate si in art. V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului
Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”


Asadar, cat timp societatea nu este afectata de renuntarea la titlul de doctor de ce n-ar fi permis acest lucru?
Aici este vorba si de prestigiul universitatii.
Pai plagiatul inseamna furt si trebuie sa ne intrebam daca un hot poate renunta la obiectul furat, chiar daca s-a folosit de el.

Alte discuții în legătură

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal? icealinutza icealinutza Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre: Lucrarea de doctorat a domnului \"X\" face obiectul unui dosar penal, după ce \"Academia ...\" a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)
Utilizare frauduloasa a titlului de doctor maranos76 maranos76 Exista vreo prevedere legislativa care sa pedepseasca o persoana care utilizeaza frauduloas titlul de \"doctor\" intr-un anumit domeniu de activitate, cu toate ... (vezi toată discuția)