avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Marturie mincinoasa

In cazul in care procurorul de sedinta considera ca un martor a depus marturie mincinoasa intr-o cauza penala si spune verbal articolul de lege si ca martorul sa fie trimis la parchetul X, cum se va proceda? Judecatorul este cel care poate dispune sau are procurorul suficienta putere juridica astfel incat sa poata dispuna doar el? Poate judecatorul sa se opuna?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 00:30, 15 Aprilie 2016
Simplu: marturia mincinoasa este infractiune si face obiectul altui proces. Deci daca organele de ancheta considera ca cineva a comis marturie mincinoasa, pot urmari penal infractiunea. Daca martorul isi retrage la timp marturia, nu mai este pedepsit, deci urmarirea penala nu mai are obiect.
Judecătorul nu se poate opune ca cineva sa se autosesizeze sau sa depună o plângere penala.

Se va face un dosar penal martorului mincinos.
Cercetarea se face de organul de urmărire penala.
tgeorgescu a scris:

Simplu: marturia mincinoasa este infractiune si face obiectul altui proces. Deci daca organele de ancheta considera ca cineva a comis marturie mincinoasa, pot urmari penal infractiunea. Daca martorul isi retrage la timp marturia, nu mai este pedepsit, deci urmarirea penala nu mai are obiect.

Nu ca va contrazic, doar indic ca la parchetul local din provincie am formulat plangere penala impotriva inculpatului dupa ce i s-a clasat dosarul avand alt obiect printr-o ordonanta falsificata, pentru Falsul in declaratii si Marturia Mincinoasa la audiere, fiindca n-am avut acces la dosar ordonanta falsfiicata a fost modul prin care am aflat de Falsul in declaratii si Marturia mincinoasa, si procurorul a zis ca "a rezolvat" noua plangere penala prealabila prin ordonanta de clasare deja emisa :O

Unde e vointa e o cale =D>
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2016
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot face plangere impotriva organelor de cercetare penala? Vasilepaul Vasilepaul Intrucat in dosarul de urmarire penala intocmit de organele de cercetare penala , politie si parchet , exista numeroase neconformitati : incalcare flagranta a ... (vezi toată discuția)
Polițistul de caz nu a prezentat procurorului, de mai bine de un an, sesizările mele privind declarațiile false din dosar. ce pot să fac împotriva lui, cum e mai bine? soparla62 soparla62 La data de 07.08.2017 am depus la parchet o plangere penala privind falsul intelectual conform art.321 Ncp. Plangerea a fost trimisa la politie, politistul a ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)