avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Polițistul de caz nu a prezentat procurorului, de mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Polițistul de caz nu a prezentat procurorului, de mai bine de un an, sesizările mele privind declarațiile false din dosar. Ce pot să fac împotriva lui, cum e mai bine?

La data de 07.08.2017 am depus la parchet o plangere penala privind falsul intelectual conform art.321 Ncp. Plangerea a fost trimisa la politie, politistul a inceput audierea suspectului si al luat declaratii in martie 2018, dupa 7 luni, imediat dupa acestea am studiat dosarul in calitate de reclamant unde am observat o serie de fasluri in declaratii. Pe data de 12 04.2018 al facut reclamatie , pentru extinderea urmaririi penale impotriva suspectului dar si pentru un alt martor care au mintit in declaratii. Reclamatiile impreuna cu probele care dovedesc falsul in declaratii au fost atasate sesizarilor.
Politistul care cerceteaza cazul de 1 an nu a prezentat procurorului si nu a solicitat procurorului extinderea urmariri penale referitor la fals in declaratii si fals,uz de fals facut de martori. Pe 16.04.2019 am studiat din nou dosarul si am ramas stupefiat de faptul ca agentul de politie nu a prezentat procurorului demersurile , ulterioare, sesizarile facute de mine in 12.04.2018... 1 an de zile, mai mult agentul de politie are o atitudine gretoasa de superioritate, de parca ar fii vreun chestor. Ce pot sa fac imoptriva acestui politist ? Sa anunt superiorul sau? Sa anunt procurorul care supravegheaza dosarul. Sa cer superiorului sau recuzarea ? Daca se vede reclamat va dati seama ce spune o sa faca. Ce sa fac legal ? Cum este mai bine?
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă opinați că un martor a mințit atunci când a dat declarație în dosar, trebuie să faceți plângere penală împotriva acestuia pe cale separată, nu să o depuneți la dosarul existent. De asemenea, dacă martorul minte în cuprinsul declarației, săvârșește doar infracțiunea de mărturie mincinoasă, nu de fals în declarații, uz de fals și altele. Este o chestiune tranșată în practica judiciară. Această plângere penală trebuie să facă obiectul unui dosar distinct de acesta, care este deja început. De aceea nu se va dispune extinderea urmăririi penale în dosarul deja deschis față de martor.
Apoi, dacă sunteți nemulțumit că urmărirea penală durează mult și decurge lent, puteți, inițial, să depuneți o cerere de stăruință la procurorul de caz, iar dacă nu se rezolvă lucrurile puteți formula contestație privind durata procesului penal la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța competentă să judece cauza în primă instanță dacă se va ajunge la trimitere în judecată.
Cu privire la orice măsură a polițistului, dispusă prin ordonanță, puteți face plângere scrisă la procurorul de caz.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Multumesc dle, avocat Alexandru Matache.
Da exact asa am facut. Am facut 2 reclamatii separate pentru fiecare dintre cei doi martori la care am depus si actele din care inteleg sa ma folosesc spre dovedire. Mai mult decat atat dupa ce am studiat dosarul anul trecut in aprilie am constat ca referitor la probele depuse si solicitate de politist rezulta ca sau facut vanzari de terenuri cu acte false. Totul pus pe reclamatii cu probe sustinute din documente.
Asta este politistul le-a atasat in dosarul initial pana in prezent (1 an) fara a aduce la cunostiinta procurorului de caz si fara nimic!
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Tocmai de aceea va ziceam, sa înregistrați o plângere penală separată sub aspectul comiterii infractiunii de mărturie mincinoasa, in care sa depuneți tot ce considerați a fi util.
E mai bine și mai efectiv, procedural vorbind.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare declaratie fata de primul proces penal Diamandi Diamandi Sunt sotia reclamantului (martora) intr\'un proces penal cu doi samsari de masini. La primul penal au dat o declaratie. Acum, la al doilea penal, daca ... (vezi toată discuția)
Recurs la decizie procuror de clasare dosar penal Diamandi Diamandi Sunt reclamant intr\'un caz cu doi samsari. Politistul de caz a propus clasarea, el nevrand sa ia ca probe inregistrarile audio din care reiesea clar ... (vezi toată discuția)
Accident de munca- dosar penal- chemat la audiere in calitate de martor misu1972 misu1972 Buna ziua, in data de 14.02.2016, in cadrul societatii unde lucrez a avut loc un accident de munca soldat cu accidentarea grava a unui muncitor. Acesta a ... (vezi toată discuția)