avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident de munca- dosar penal- chemat la audiere in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident de munca- dosar penal- chemat la audiere in calitate de martor

Buna ziua,
in data de 14.02.2016, in cadrul societatii unde lucrez a avut loc un accident de munca soldat cu accidentarea grava a unui muncitor. Acesta a ramas paralizat de la brau in jos si a iesit la pensie pe caz de boala. La momentul respectiv am dat declaratii la ITM si la Politie din pozitia de responsabil ssm in cadrul firmei. Acum, dupa 3 ani, am primit citatie sa ma prezint la Politie pentru audiere in calitate de martor. In tot acest timp nu s-a mai intamplat nimic, nicio audiere, nicio declaratie. Ce se intampla in continuare ? Ajunge dosarul in instanta ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 09:15, 24 Aprilie 2019
Buna ziua,
Cu siguranta dosarul va ajunge in instanta.
Politia si parchetul fac doar cercetari, iar judecatorul este cel ce dispune.
Teoretic, dacă sunteți martor, nu aveți de ce să vă temeți și sunteți obligată să spuneți adevărul în fața organelor judiciare. Altfel săvârșiti infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Practic, dacă simțiți, din mersul declarației, că polițistul tinde să vă acuze de ceva, Codul de procedură penală prevede, la art. 118, dreptul martorului de a nu se autoincrimina. La acel moment, puteți solicita să fiți asistată de către un avocat, spunându-i că dumneavoastră vă temeți să nu vă autoincriminați.
În rest, dosarul poate ajunge oricând în instanță sau poate urma și alte căi, depinde de conținutul său.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Este posibil sa va pună sub acuzare.
Ca martor nu va poate trimite în judecată.
Dacă vreți să vă apărați aveti dreptul de a merge însoțit de avocat.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Punerea sub acuzare nu o face procurorul ? Ideea este ca la Politie am mai dat o declaratie acum nu trebuia sa o dau la procuratura ?....pe mine ma cheama tot Politia.....multumesc, cu respect !


Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Continuarea urmăririi penale față de suspect o dispune fie polițistul, cu confirmarea ulterioară a procurorului, fie procurorul.
Punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat o dispune procurorul.
În ambele situații, audierea în calitate de suspect sau de inculpat a persoanei care dobândește aceste calități o poate face polițistul, nu este obligatoriu a fi efectuată de către procuror.
Dacă ați mai dat o declarație în calitate de martor cel mai probabil vă cheamă ca să completați acea declarație cu anumite aspecte despre care ei sunt interesați.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

Alte discuții în legătură

Polițistul de caz nu a prezentat procurorului, de mai bine de un an, sesizările mele privind declarațiile false din dosar. ce pot să fac împotriva lui, cum e mai bine? soparla62 soparla62 La data de 07.08.2017 am depus la parchet o plangere penala privind falsul intelectual conform art.321 Ncp. Plangerea a fost trimisa la politie, politistul a ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie fata de primul proces penal Diamandi Diamandi Sunt sotia reclamantului (martora) intr\'un proces penal cu doi samsari de masini. La primul penal au dat o declaratie. Acum, la al doilea penal, daca ... (vezi toată discuția)
Parcurs plangere penala razmar razmar Buna ziua, Doresc sa depun o plangere penala, insa am o nedumerire. Imi puteti spune va rog cine poate citi plangerea penala, in afara de organele de ... (vezi toată discuția)