Buna ziua,
in data de 14.02.2016, in cadrul societatii unde lucrez a avut loc un accident de munca soldat cu accidentarea grava a unui muncitor. Acesta a ramas paralizat de la brau in jos si a iesit la pensie pe caz de boala. La momentul respectiv am dat declaratii la ITM si la Politie din pozitia de responsabil ssm in cadrul firmei. Acum, dupa 3 ani, am primit citatie sa ma prezint la Politie pentru audiere in calitate de martor. In tot acest timp nu s-a mai intamplat nimic, nicio audiere, nicio declaratie. Ce se intampla in continuare ? Ajunge dosarul in instanta ? Multumesc !
Teoretic, dacă sunteți martor, nu aveți de ce să vă temeți și sunteți obligată să spuneți adevărul în fața organelor judiciare. Altfel săvârșiti infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Practic, dacă simțiți, din mersul declarației, că polițistul tinde să vă acuze de ceva, Codul de procedură penală prevede, la art. 118, dreptul martorului de a nu se autoincrimina. La acel moment, puteți solicita să fiți asistată de către un avocat, spunându-i că dumneavoastră vă temeți să nu vă autoincriminați.
În rest, dosarul poate ajunge oricând în instanță sau poate urma și alte căi, depinde de conținutul său.
Punerea sub acuzare nu o face procurorul ? Ideea este ca la Politie am mai dat o declaratie acum nu trebuia sa o dau la procuratura ?....pe mine ma cheama tot Politia.....multumesc, cu respect !
Continuarea urmăririi penale față de suspect o dispune fie polițistul, cu confirmarea ulterioară a procurorului, fie procurorul.
Punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat o dispune procurorul.
În ambele situații, audierea în calitate de suspect sau de inculpat a persoanei care dobândește aceste calități o poate face polițistul, nu este obligatoriu a fi efectuată de către procuror.
Dacă ați mai dat o declarație în calitate de martor cel mai probabil vă cheamă ca să completați acea declarație cu anumite aspecte despre care ei sunt interesați.