avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parcurs plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Parcurs plangere penala

Buna ziua,

Doresc sa depun o plangere penala, insa am o nedumerire.
Imi puteti spune va rog cine poate citi plangerea penala, in afara de organele de urmarire penala si unde ajunge aceasta dupa inceperea urmaririi penale? Poate fi citita de persoanele care fac obiectul plangerii sau nu?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2019
razmar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anca& , utilizator 23:29, 31 Ianuarie 2024
Va recomand sa depuneţi plângerea la parchetul competent. Ea va fi repartizată unui procuror, se va constitui un dosar penal cu număr unic, după care procurorul va trimite plângerea la organele de cercetare penală (poliţişti) pentru a începe urmărirea penală şi pentru a administra probe. Făptuitorul împotriva căruia depuneţi plângerea nu va avea acces la dosarul penal decât ulterior dobândirii calităţii de suspect. Sigur că, de la un punct încolo, oricărei persoane acuzate ii este garantat dreptul de a consulta dosarul, inclusiv plângerea penală, pentru a se putea apăra.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Va multumesc pentru raspuns! Credeam ca persoanele vizate de plangerea penala pot consulta doar dosarul penal constituit ulterior, nu si plangerea in sine.
In cazul faptelor de coruptie, anchetate de DNA spre exemplu, imi puteti spune va rog daca tot politistii se ocupa de cercetarea penala sau doar procurorii?
Va multumesc.
În cazul dosarelor vizând infracţiuni de competenţa DNA, procurorul este obligat să efectueze urmărirea penală, dar îşi poate delega şi în acest caz unele atribuţii către ofiţerii de poliţie judiciară. Dar la DNA ofiţerii de poliţie judiciară îşi desfăşoară activitatea tot în interiorul DNA, nu la sediul unui inspectorat de poliţie.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Buna ziua va rog mult sa mă ajutați cu un răspuns a fost furat un card de bonuri și sa cumpărat pe el și până la urmă vinovatul a fost găsit și bani au fost recuperați dar plângerea depusă la poliție nu poate fii retrasă de ce nu merge retrasă plângerea daca oameni sau înțeles

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polițistul de caz nu a prezentat procurorului, de mai bine de un an, sesizările mele privind declarațiile false din dosar. ce pot să fac împotriva lui, cum e mai bine? soparla62 soparla62 La data de 07.08.2017 am depus la parchet o plangere penala privind falsul intelectual conform art.321 Ncp. Plangerea a fost trimisa la politie, politistul a ... (vezi toată discuția)
Clasare dosar mariusce mariusce Cine claseaza un dosar si cum se produce clasarea,Mentionez ca plangerea depusa nu se sustine dar procurorul a decis sa o trimita la instanta de ce? (vezi toată discuția)