Noul Cod de procedură fiscală, ale cărui prevederi se aplică încă din prima zi a acestui an, clarifică modul în care vor fi stinse datoriile, reglementând acest aspect la Titlul VII - Colectarea creanţelor fiscale, Capitolul II - Stingerea creanţelor fiscale prin plată, compensare şi restituire.
Astfel, în ceea ce priveşte impozitele datorate bugetului de stat, actul normativ citat stabileşte că în cazul în care un contribuabil datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale (impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, se sting cu prioritate toate obligaţiile fiscale principale, urmând ca accesoriile (dobânzile şi penalităţile) să fie stinse ulterior - detalii aici.
Elementul de noutate prevăzut de noul Cod de procedură fiscală vizează ordinea de stingere a creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local. Concret, din 2016, impozitele locale (cazul celor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport) se pot achita doar după plata amenzilor restante, după cum este stipulat la art. 165 alin. (2) din noul Cod de procedură fiscală: "În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală", scrie în actul normativ menţionat.
În scopul stingerii obligaţiilor fiscale, vechimea acestora se stabileşte astfel:
- în funcţie de scadenţă, pentru obligaţiile fiscale principale;
- în funcţie de termenul de plată prevăzut pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de organul fiscal competent, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii. Termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării deciziei, astfel:
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 - 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 - 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv;
- în funcţie de data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil/plătitor, în cazul în care legea prevede obligaţia acestuia de a calcula cuantumul obligaţiei fiscale;
- în funcţie de data primirii, în condiţiile legii, a titlurilor executorii transmise de alte instituţii.
Practic, noile reglementări legislative îi obligă pe românii cu amenzi restante să le achite, plata impozitelor locale fiind acum condiţionată de achitarea amenzilor mai vechi, indiferent de natura lor (inclusiv cele de circulaţie). În 2015, spre exemplu, în baza vechiului Cod de procedură fiscală, nu era prevăzută o prioritate a plăţii amenzilor datorate bugetului local, astfel încât contribuabilii nu întampinau probleme atunci când doreau să achite impozitul pe casă sau pe maşină.
Atenţie! Impozitul pe clădiri, terenuri şi maşini se plăteşte anual, în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie. Cei care plătesc anticipat impozitul pentru întregul an până la 31 martie se pot bucura de o reducere de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. Detalii suplimentare despre cele trei impozite datorate de proprietari găsiţi aici, aici şi aici.
De asemenea, este important să amintim că neplata impozitului la termenele prevăzute de lege atrage unele sancţiuni suplimentare, cazul majorărilor de întârziere.
Notă: În cazul în care aţi achitat recent o amendă, specialiştii recomandă să păstraţi chitanţa care face dovada plăţii respectivei amenzi, existând numeroase situaţii în care organul fiscal nu are cunoştinţă de faptul că un contribuabil şi-a achitat contravenţia primită. Prezentarea chitanţei la direcţiile de specialitate ale primăriilor vă va oferi astfel posibilitatea achitării impozitelor locale.
Mai multe detalii despre ordinea de stingere a datoriilor, în 2016, sunt aici.