În cursul zilei de marţi, două atentate teroriste au avut loc în capitala Belgiei, Bruxelles, notează agenţia de presă News.ro. Mai exact, este vorba de o serie de explozii la aeroportul din Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek, în urma cărora au rezultat zeci de morţi şi sute de răniţi.
Potrivit informaţiilor deţinute de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) până în prezent, în atentatele de la Bruxelles au fost răniţi patru români. Totodată, reprezentanţii MAE atrag atenţia românilor care se află, tranzitează sau vor să se deplaseze în Belgia că autorităţile de acolo au decis ridicarea nivelului de alertă teroristă la nivelul maxim (ameninţare serioasă şi iminentă) pe întreg teritoriul ţării.
Marţi, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că, din moment ce nu există informaţii despre o legătură directă între atentatele de la Bruxelles şi eventuale riscuri la adresa securităţii naţionale a României, ţara noastră menţine nivelul precaut de alertă teroristă.
"În România, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă se menţine la nivelul «Albastru - precaut». Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informaţii care să ducă la o legătură directă între evenimentele de la Bruxelles şi riscuri la adresa securităţii naţionale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel naţional pentru menţinerea climatului de siguranţă al cetăţenilor români", a explicat Hellvig, potrivit unui comunicat de presă al SRI.
România are Sistemul Naţional de Alertă Teroristă din anul 2004, stările de ameninţare fiind identificate prin cinci niveluri de alertă teroristă, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Serviciului. Concret, acestea sunt următoarele:
- scăzut (verde): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că un atac terorist este foarte puţin probabil;
- precaut (albastru): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist;
- moderat (galben): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că există risc terorist general, fiind posibil un atac terorist;
- ridicat (portocaliu): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc terorist crescut, fiind probabil un atac terorist;
- critic (roşu): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc iminent de producere a unui atac terorist.
"În stabilirea nivelului curent de alertă teroristă, se utilizează două categorii de indicatori: informaţii disponibile, conţinând avertizări cu privire la evoluţii ce s-ar putea constitui în vulnerabilităţi/ factori de risc/ ameninţări/ stări de pericol/ iminenţa unui atac terorist pe teritoriul României, şi evenimente recente - manifestări explicite de orice natură ale unei entităţi teroriste de a realiza un atac terorist pe plan naţional/internaţional", scrie pe site-ul sursei citate.
Din 2004 şi până în prezent, nivelul de alertă teroristă a fost menţinut la nivelul precaut, însă a existat şi o perioadă în care acesta a fost ridicat la nivelul moderat: în 2008, când în Bucureşti s-a desfăşurat Summit-ul NATO.
SRI, cu ajutorul unităţilor sale, se ocupă de activităţi informative şi tehnice de prevenire şi combatere a terorismului, intervenţii antiteroriste şi protecţia antiteroristă a demnitarilor români şi străini, precum şi a altor persoane oficiale, aşa cum este stabilit în Legea nr. 14/1992.
Bruxelles este atât capitala Belgiei, cât şi capitala Uniunii Europene.
Notă: Informaţii suplimentare pentru românii care se află, tranzitează sau vor să se deplaseze în Belgia pot fi găsite pe site-ul MAE.
Comentarii articol (0)