avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi cuvenite angajatilor in delegatie externa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi cuvenite angajatilor in delegatie externa

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:

- suntem o societate cu lucrari in Belgia, oamenii se deplaseaza in regim de delegatie, le platim salariul si diurna (cate zile calendaristice are luna x 33 euro/zi).

- in urma unui control pe unul din santiere de la "ITM"-ul lor am primit pe fax urmatoarele : "in urma controlului au gasit 5 muncitori ai firmei noastre si ne solicita urmatoarele documente: state de salarii, dovada ca muncitorii au primit banii, alte drepturi". Dupa ce am transmis tot ce au cerut, am primit o alta solicitare din partea dansilor care suna cam asa: "in urma analizei documentelor transmise, am constatat ca nu respectati clauzele "contractului colectiv de munca la nivel national (Belgia) pe ramura constructii" - respectiv faptul ca nu platim muncitorul delegat cu acelasi salariu pe ora asa cum e stipulat in CCM-ul lor - ramura constructii. De asemenea au trimis si un recalculare facuta de dansii din care reiese ca am mai avea de dat "o gramada de euro" muncitorilor respectivi si sa facem si dovada intr-un timp relativ scurt.

Prin urmare, nu stim daca solicitarea lor de a plati aceasta "gramada de euro" este indreptatita sau nu.

Ma puteti ajuta va rog? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Grigali , utilizator 17:04, 2 Octombrie 2013
Art. 47 C.mun.
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
..

Prin urmare, daca i-ati detasat ce s-a stabilit in legatura cu plata drepturilor salariale? Cine le plateste ?
Muncitorii nu au fost detasati ci in delegatie.

Iar Belgienii sustin ca, chiar si in delegatie o firma romaneasca care are angajati delegati, este obligata sa se supuna CCM din Belgia - ramura constructii, respectiv sa plateasca angajatii care sunt delegati acolo, fie si pentru cateva zile, cu salariul de 9,5 euro / ora.

Exista aceasta obligativitate?

Multumesc
Pe durata delegarii , salariul se p;lateste de catre angajator si nu de catre societatea unde este delegata persoana respectiva.

Incercati sa contactati Ambasada Belgiei :
E-mail: secretariat@roumanieamb.be

E-mail : consulat@roumanieamb.be

Roxana PÎNTEA, Secretar I, detaşată la MAE. îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles.
E-mail: roxana.pintea@rpro.eu
va multumesc pentru amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legi cu privire la lucratorul independent detasat adeion adeion Buna ziua, sunt PFA si lucrez detasat ( detin formularul A1) in Belgia, de apx 5 ani, pe baza unui contract de prestari servicii. Din cate stiu, legea ... (vezi toată discuția)
Delegatie LALA68 LALA68 Multumesc pentru promptidudinea si corectitudinea raspunsurilor pentru subiectul cu diurna. Mai am o intrebare Vor sa ma trimita in delegatie in ungaria ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)