avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimintare in perioada delegatiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimintare in perioada delegatiei

Buna seara,

Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 4 Decembrie 2009
Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, respectiv 40 de ore.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu exceptia cazului de fortă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecintelor unui accidente.
La solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua muncă suplimentară fără a se depăşi durata maximă legală a timpului de muncă stipulată la art.111 din Codul Muncii, respectiv 48 de ore pe săptămână. Efectuarea de muncă suplimentară peste limita stabilită mai sus este interzisă.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite, în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În aceste conditii, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 30 de zile, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, a contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Delegarea
Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea salariatului într-un alt loc de munca decât cel prevazut în contractul individual de munca.
Pe durata delegarii salariatul îsi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute în contractul individual de munca.
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu în afara locului sau de munca.
Delegarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 60 de zile si SE POATE prelungi, CU ACORDUL salariatului, cu cel mult 60 de zile.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
1. Trebuia sa dati mai multe amanunte in legatura cu drepturile pe care le primiti in perioada de delegare.
2. Codul muncii spune:
Art.44 (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
3. Daca aveti indemnizatie de delegare aceasta se da tocmai pentru ca sunteti departe de domiciliu si s-ar putea sa faceti si ore suplimentare.
4. E foarte greu de probat efectuarea de ore suplimentare in delegatie.
5. Cand ati plecat in delegatie de ce nu ati cerut angajatorului sa va spuna ce drepturi aveti?
1. Compania plateste toate cheltuielile de transport si cazare .
2. De asemenea plateste o diurna.

La sf fiecarei luni trebuie trimis pontajul care este abrobat de catre toti superiori (il trimit pe e-mail, iar confirmarile ajung la dep. resurse umane).
Stiu ceea ce spune Codul Munci referitor la plata orelor suplimentare, insa am inteles ca exista o hotarare de guvern care face referire la perioada de delegare si unde se mentioneaza ca pe perioada delegatiei nu se platesc orele suplimentare. Este adevarat?
1. La angajatorii cu capital privat asemenea clauze sunt reglementate (sau ar trebui sa fie) de CCM la nivel de unitate sau de ramura.
2. Nu cunosc un act normativ care sa reglementeze ce spuneti dvs.
3. Va redau ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.
ART.46. - Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.
ART.47. - Persoanele detasate isi mentin toate drepturile pe care le-au avut la data detasarii, cu exceptia celor privind igiena si protectia muncii, chiar daca la locul de munca unde sunt detasate acestea nu se mai regasesc. Daca la locurile de detasare, drepturile echivalente au niveluri mai mari sau se acorda si alte drepturi, persoanele detasate beneficiaza de acestea, inclusiv de toate drepturile privind protectia si igiena muncii, corespunzatoare noului loc de munca.
Este vorba de HG nr 1860 / 2006, numai ca se refera la institutiile publice.
Se aplica si la institutiile private ? Sau numai daca sunt reglementate in CMM la nivel de unitate?

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la diurna? madalintt madalintt va salut. am si eu cateva nelamuriri in legatura cu acordarea diurnei. mai explicit: lucrez la o firma de distributie si 6-8 zile pe luna am alocata o alta ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz, incalcare cim, daune morale raluky22 raluky22 Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca pot demisiona fara a respecta preavizaul in conditiile incalcarii prevederii CIM referitoare la \"egalitatea de sanse si de ... (vezi toată discuția)