avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz, incalcare cim, daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz, incalcare cim, daune morale

Buna ziua.
Spuneti-mi va rog daca pot demisiona fara a respecta preavizaul in conditiile incalcarii prevederii CIM referitoare la "egalitatea de sanse si de tratament." In mai am raportat niste neregului superiorului direct, raport ce s-a rafrant asupra mea prin faptul a mi s-a taiat bonusul din vanzari (comunicat verbal). Am fost in cm si la revenire am intrebat iar despre bonus. Mi s-a spus ca este un drept pentru colegii mei care lucreaza in weekend si vin la servici indiferent de nr ore, nr zile sapt etc(19 ore lucrate in decurs de 32). Stiu ca asta reprezinta o incalcare a dispozitiilor ccm la nivel national art 59 (5), dar si a prevederii mai sus mentionate. Mentionez ca am cerut printr-un mail sa mi se spuna care este ccm la nivel ramura si raspunsul a fost "nu stim" :O.
Mi s-a cerut demisia, am reuzat, au inceput presiunile dar nu au avut efectul scontat. Azi am primit o decizie de delegare la un alt punct de lucru. Dist=45km Mi s-a zis ca voi avea transport intrucat exista conditii de transport aferente. Intr-adevar sunt dar inseamna sa ies din casa la 7.30 si sa ajung la 20.00. A trebuit sa semnez delegarea pentru ca stiu ca nu am dreptul sa refuz. Nu stiu ce drepturi am in cazul asta.......cazare si transport sau diurna? Sau cum?
O alta intrebare ar fi in ce conditii mi se poate cere nota explicativa. Ma refer la faptul ca mi-au fost cerute verbal si a trebuit sa le dau scris. Eu am copii dar nu am pe ele nimic din partea angajatorului (semnatura de primire spre ex).
Ma gandesc sa imi dau demisia si sa ii da in judecata dar in ziua de azi cu locurile de munca......
Eu am niste mailuri primite de la superiorul meu cu programul asta aiurea....08.00 - 20.00 si a doua zi 09.00-16.00 si inca niste mailuri "acoperire" dar nu stiu ce sa fac. Daca cu delegarea trebuie sa fiu plecata atata timp cred ca innebunesc. Am nevoie de locul asta de munca pe de alta parte. Va rog sa imi dati un sfat si sa ma lamuriti cu drepturile delegatului. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 9 August 2009
Proghramul de munca nu trebuie sa depasesca 48 de ore pe saptamina cu pore suplimenatre cu tot, iar daca se efectueaza un numar sporit de ore suplimeentare acestea trebuie recompensate cu timp liber corespunzator sa platite. Pentru un asemenea program de lucru care depaseste ceriuntele legislatiei muncii va puteti adresa ITM-ului.
Cit priveste nota explicativa se ia de regula cu ocazia cerectarii disciplinare a salariatului in vederea sanctionarii lui. Daca delegarea dv. vi se pare abuziva sau ca nu se deconteaza cheltuilile pentru trasport puteti de asemenea sesiza ITM-ul
Pai problema e tocmai ca nu stiu daca e abuziva delegarea mea. Imi platesc transportul dar cine poate rezista sa plece zilnic la 07.30 din casa si sa ajunga la 20.00?
offtopic:
sa nu credeti ca nu mai sunt oameni care fac navete chiar mai grele decat a dvs pentru ca vor sa aiba un job.
cunosc oameni care pleaca de-acasa la 5 si ajung inapoi la 21.... din cauza naveteti, nu a unor ore suplimenatre.
nu zic ca este usor si convenabil, dar depinde de situatia fiecaruia de a ramane la un astfel de job
Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Multumesc de raspunsuri dar as ma avea o nelamurire...daca nu avem ccm la nivel ramura/unitate se aplica prevederile hg1860/2006? Nici in cim nu este prevazut nimic.
Avand in vedere ca durata dintre ora de plecare a mijlocului de transport si cea de sosire inapoi in loc de domiciliu este mai mare de 12 ore, din cate am inteles au doua variante:
1. asigura cazare + diurna+transport dus-intors prima si ultima zi
2. transport in fiecare zi + diurna
Asa e? Daca am tichete de masa mai am dreptul la diurna?
Care e vaoarea diurnei/?La nivel de 2007 era 13 lei min (cf HG 1860/2006) dar nu stiu cu cat/daca s-a indexat.
Diurna si banii de transport se dau in avans?


Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)