avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz, incalcare cim, daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz, incalcare cim, daune morale

Buna ziua.
Spuneti-mi va rog daca pot demisiona fara a respecta preavizaul in conditiile incalcarii prevederii CIM referitoare la "egalitatea de sanse si de tratament." In mai am raportat niste neregului superiorului direct, raport ce s-a rafrant asupra mea prin faptul a mi s-a taiat bonusul din vanzari (comunicat verbal). Am fost in cm si la revenire am intrebat iar despre bonus. Mi s-a spus ca este un drept pentru colegii mei care lucreaza in weekend si vin la servici indiferent de nr ore, nr zile sapt etc(19 ore lucrate in decurs de 32). Stiu ca asta reprezinta o incalcare a dispozitiilor ccm la nivel national art 59 (5), dar si a prevederii mai sus mentionate. Mentionez ca am cerut printr-un mail sa mi se spuna care este ccm la nivel ramura si raspunsul a fost "nu stim" :O.
Mi s-a cerut demisia, am reuzat, au inceput presiunile dar nu au avut efectul scontat. Azi am primit o decizie de delegare la un alt punct de lucru. Dist=45km Mi s-a zis ca voi avea transport intrucat exista conditii de transport aferente. Intr-adevar sunt dar inseamna sa ies din casa la 7.30 si sa ajung la 20.00. A trebuit sa semnez delegarea pentru ca stiu ca nu am dreptul sa refuz. Nu stiu ce drepturi am in cazul asta.......cazare si transport sau diurna? Sau cum?
O alta intrebare ar fi in ce conditii mi se poate cere nota explicativa. Ma refer la faptul ca mi-au fost cerute verbal si a trebuit sa le dau scris. Eu am copii dar nu am pe ele nimic din partea angajatorului (semnatura de primire spre ex).
Ma gandesc sa imi dau demisia si sa ii da in judecata dar in ziua de azi cu locurile de munca......
Eu am niste mailuri primite de la superiorul meu cu programul asta aiurea....08.00 - 20.00 si a doua zi 09.00-16.00 si inca niste mailuri "acoperire" dar nu stiu ce sa fac. Daca cu delegarea trebuie sa fiu plecata atata timp cred ca innebunesc. Am nevoie de locul asta de munca pe de alta parte. Va rog sa imi dati un sfat si sa ma lamuriti cu drepturile delegatului. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 9 August 2009
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede urmatoarele :
Art. 45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

nivelul diurnei este de 13 lei ... nu a fost modificat .. Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal prevede ca, următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
(…) b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;”
raluky22 a scris:

Multumesc de raspunsuri dar as ma avea o nelamurire...daca nu avem ccm la nivel ramura/unitate se aplica prevederile hg1860/2006? Nici in cim nu este prevazut nimic.


HG 1860/2006 se aplica personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

In ea se prevede expres:
Art. 2. - Pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Dvs inteleg ca lucrati intr-o societate privata, si atunci beneficiati de ceea ce scrie in Contractul colectiv la nivel national.

CCMUN
Art. 45. - Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau străinătate vor beneficia de următoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare şi a costului cazării, potrivit condiţiilor stabilite prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri;
b) diurnă de deplasare, al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
HG nr.1860/2006 se aplica si salariatilor dins istemul privat .... chiar ati citat articolul din CCMN care prevede acest lucru , cu toate ca a mai fost citat ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)