avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

delegatie

Multumesc pentru promptidudinea si corectitudinea raspunsurilor pentru subiectul cu diurna.
Mai am o intrebare Vor sa ma trimita in delegatie in ungaria pentru patru zile, dar am fost anuntat numai cu patru zile calendaristice inainte.Care este termenul la care trebuie anuntat angajatul pentru plecarea in delegatie?, In contractul individual de munca nu este precizat nici o clauza cu delegatie! ESTE posibil refuzuk acestei delegatii , sau daca nu atunci ce consecinte poate avea refuzul meu. Cat este cuantumul diurnei pentru strainatate, si de unde trebuie sa ridic banii de diurna? De la firma care ma trimite sau firma la care sunt trimis?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 26 Iunie 2009
Fiind delegata, veti fi platita de angajatorul dvs. Daca ati fi fost detasata, atunci va platea angajatorul la care erati detasata. Refuzul de a merge in delegatie poate constitui abatere disciplinara, si ca urmare se poate sanctiona.
Iata dispozitiile codului muncii:
Art. 43. - Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Aceasta prevedere nu se inscrie in CIM intrucat nu este cu caracter permanent. este vorba de modificarea unilaterala a CIM dispusa de angajator pentru o durata determinata de timp, prevazuta de lege.
Care este termenul la care trebuie anuntat angajatul pentru plecarea in delegatie?

Nu exista asa ceva.

ESTE posibil refuzuk acestei delegatii , sau daca nu atunci ce consecinte poate avea refuzul meu.


Nu puteti refuza, deoarece este un ordin de serviciu, iar refuzul indeplinirii acestuia constituie abatere disciplinara.


Cat este cuantumul diurnei pentru strainatate


CCM National, art. 45, b) Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia de diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura,grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele
normative ce se aplica la institutiile publice.
Având în vedere că delegarea este obligatorie, refuzul salariatului de a se conforma constituie o încălcare a atribuţiilor de serviciu.

Pentru diurna in strainatate , vedeti H.G. nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului roman trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare sau delegare? christiy christiy am o nelamurire la locul meu de munca. angajatorul (de stat) si-a exprimat dorinta de a ma \"detasa\" in folosul unitatii de la un loc la altul de munca, in ... (vezi toată discuția)
Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)
Diurna externa Tzaghe Tzaghe As vrea sa știu va rog mult cât trebuie să primesc diurna pe zi de lucru daca sunt delegat pentru 2-3 săptămâni în afara țării mai exact Anglia (vezi toată discuția)