avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detasare sau delegare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detasare sau delegare?

am o nelamurire la locul meu de munca. angajatorul (de stat) si-a exprimat dorinta de a ma "detasa" in folosul unitatii de la un loc la altul de munca, in cadrul aceleiasi institutii. legea spune ca acest fenomen se numeste cu totul altfel. angajatorul mi-a sugerat ca eu ar trebui sa fac o cerere in acest sens, dar nu suna deloc logic, deoarece nu eu cer sa-mi schimb locul de munca pe o perioada determinata de timp. prin aceasta schimbare pierd anumite sporuri, care nu se regasesc la noul loc de munca, iar de anumite beneficii, cum ar fi orele suplimentare, se pare ca nu pot beneficia. nici nu stiu ce sa cred. angajatorul se pare ca nu cunoaste bine legea, iar eu nici atita, intrucât nu este domeniul meu de activitate.
Cel mai recent răspuns: christiy , utilizator 18:29, 12 Ianuarie 2010
Codul Muncii prevede la articolul 42 - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

CCMUNN prevede la art 72 alineatul (2) ca refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a CIM pentru acest motiv.

Articolul 43 - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Articolul 44 - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

45. Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

Articolul 45 - Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Articolul 46 - (1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

46. Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.

Deci angajatorul dumneavoastra vrea sa va mutati dumneavoastra de bunavoie , pentru ca nu va poate obliga sa va schimbati locul de munca .

Sunteti functionar public ?
Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.

Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
asistent medical

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Decont de transport georgesman georgesman Buna ziua ! In cazul unei deplasari de serviciu sau detasare ? beneficiez de decont transport? Din localitatea Popesti Leordeni in localitatea Otopeni (vezi toată discuția)
Cum este legal? JulieC JulieC Muncesc ca si Project Manager la o firma, conduc un proiect de modernizare sustinut din fonduri europene.Patronul si cu mine am decis ca este mai bine sa ma ... (vezi toată discuția)