avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Legi cu privire la lucratorul independent detasat
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Legi cu privire la lucratorul independent detasat

Buna ziua,
sunt PFA si lucrez detasat ( detin formularul A1) in Belgia, de apx 5 ani, pe baza unui contract de prestari servicii. Din cate stiu, legea europeana spune ca orice lucrator detasat, trebuie sa fie platit cu salariul minim din tara in care este detasat. In situatia mea , compania cu care am contractul, plateste o suma mica pe ora, pe langa care asigura cazare si transport catre locatiile unde se desfasoara munca.
In conditiile in care, cazarea asigurata este in case mari, impreuna cu alte 7-8 persoane, iar transportul asigurat este cu un microbuz ( pentru mai multe persoane), intrebarea mea este daca as putea (si daca as si avea sanse de castig) sa-i dau in judecata pentru recuperarea sumei de bani pana la salariul minim din Belgia?
Calculul teoretic e foarte simplu: salariul minim este de apx 10 euro/ora iar eu primesc apx 5 euro/ora. Diferenta intre cele doua sume, ar trebui s-o constituie acoperirea cheltuielilor cu cazarea si transportul, dar daca se poate demonstra ca practic, niciodata firma respectiva nu m-a platit cu 10 euro/ora (avand in vedere cazarea la comun cu alte persoane-deci o cheltuiala mult mai mica/persoana) as avea vreo sansa de a recupera aceasta diferenta de bani, retroactiv?
Multumesc anticipat pentru sfaturi si raspunsuri
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:49, 17 Octombrie 2013
PFA-ul nu poate fi lucrator detasat, ci este intreprinzator. Intreprinzatorii nu au contract de munca si isi stabilesc singuri preturile, prin intelegere prealabila cu clientul. Intreprinzatorii nu primesc salariu, asa ca nu poate fi vorba de salariu minim. Daca credeti ca a fost vorba de angajare mascata, sesizati Inspectia Muncii, dar dup-aia sa nu va mai asteptati sa va plateasca cineva in Belgia (belgienilor nu le plac turnatorii). Plus ca ati fi vinovat si dvs. si puteti avea probleme cu autoritatile belgiene (expulzare, interdictie pe Belgia/Schengen, taxe neplatite, amenzi, etc.). Asta deoarece ati fi complice la angajare ilegala.

Detasati pot fi doar angajatii prealabili ai firmelor (cu contract de munca, nu cu contract de prestare de servicii). Nu puteti fi angajat doar in scopul detasarii. Contractul de munca trebuie sa existe dinaintea detasarii si continue dupa ce se incheie detasarea. Detasarea nu poate fi de cinci ani, deoarece durata maxima a detasarii este de 24 de luni. PFA-urile nu pot fi considerate angajati, deci nu pot beneficia de detasare in alt stat din UE. Mai multe pe [ link extern ]

si pe [ link extern ]

Conform legislatiei belgiene, independentii nu activeaza pe piata muncii, ci pe piata afacerilor. Ei nu pot fi considerati angajati, ci isi vand produsele si/sau serviciile unor clienti. Independentii nu pot avea patron sau angajator, ci doar clienti.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate freelancer mariustofu mariustofu Momentan muncesc in Olanda ca inginer electric , contract de munca olandez . Doresc sa deschid in tara un SRL , sa fiu angajat si sa prestez servicii catre ... (vezi toată discuția)
Diurna ludeea ludeea Buna ziua, Am nevoie de un sfat: in cazul in care o firma asigura angajatilor detasati in strainatate si masa (pe langa transport, cazare ) ce documente ... (vezi toată discuția)
Drepturi cuvenite angajatilor in delegatie externa Grigali Grigali Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii: - suntem o societate cu lucrari in Belgia, oamenii se deplaseaza in regim de delegatie, le ... (vezi toată discuția)