În prezent, prevederile în vigoare ce reglementează situația concediilor medicale sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit prevederilor acestui act normativ, persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, asigurații) au dreptul, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Concediile medicale la care au dreptul persoanele asigurate
Concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asigurații sunt:
- concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
- concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
- concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Dreptul la concediile enumerate și indemnizațiile aferente acestora este condiționat de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizații (contribuția pentru concedii și indemnizații).
Condiţiile pentru a beneficia de concedii
Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, angajații trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
1. Să îndeplinească stagiul minim de cotizare - de 22 zile lucrătoare în ultimele 12 luni anterioare lunii ivirii incapacității temporare de muncă.
Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă fără condiții de stagiu de cotizare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor și SIDA.
Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă, de asemenea, fără condiție de stagiu de cotizare.
2. Să prezinte adeverința eliberată de angajator din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Cine plăteşte indemnizaţiile
Calculul și plata indemnizațiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii, care constituie document justificativ pentru plată. Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Un aspect important este că din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc doar zilele lucrătoare.
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
- de către angajator, din prima şi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă;
- din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu ziua următoare celor suportate de angajator și până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia.
Sumele reprezentând indemnizații, care se plătesc asiguraților și care, potrivit prevederilor OUG nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se rețin de către plătitor din contribuția pentru concedii și indemnizații datorată pentru luna respectivă.
În situația în care indemnizațiile lunare de concedii medicale suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate depășesc obligația lunară de plată a contribuției de concedii și indemnizații 0.85%, angajatorul va solicita Casei de sănătate restituirea diferenței.
Solicitarea se va efectua prin depunerea unui dosar cu următorul conținut, în termen de 90 de zile calendaristice de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite:
- cerere-tip (două exemplare);
- centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii/perioadei;
- concediile medicale (exemplarul 2-roz) aferente pentru luna/perioada pentru care se solicită restituirea;
- copie după Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (Declarația 112 - anexele A1 și A1.1), pentru luna/perioada pentru care se solicita restituirea;
- fișa sintetică privind situația contribuției de concedii și indemnizații eliberată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;
- dosar cu șină.
Certificatul de concediu medical se completează în trei exemplare
În ceea ce privește formatul certificatului de concediu medical, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 233/2006 s-a aprobat modelul unic al certificatului de concediu medical, ca imprimat cu regim special, care constituie ordin de plată și în baza căruia se acordă indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Certificatele de concediu medical se completează în trei exemplare şi se tipăresc pe hârtie autocopiantă în trei culori: alb, roz și verde.
Exemplarele 1 (alb) și 2 (roz) se înmânează pacientului (angajatului), care are obligația de a le depune la plătitor (angajator) până pe data de 5 ale lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Exemplarul 3 (verde) al certificatului medical rămâne arhivat la medicul care îl eliberează.
În cazul în care un angajat pierde certificatul de concediu medical, medicii pot elibera un duplicat la cererea plătitorului sau asiguratului, menţionându-se distinct pe acesta cuvântul “DUPLICAT”.
În situația în care angajatorul respinge la plată un certificat de concediu medical din cauza completării greșite, medicul care a eliberat certificatul poate efectua modificări pe formularul eliberat, confirmate prin semnătură și parafă, sau poate elibera un duplicat.
Nota redacţiei: În cursul anului 2015, parlamentarii au eliminat posibilitatea legală de a face verificări la domiciliile persoanelor aflate în concediu medical. Informaţii mai multe despre acest subiect găsiţi aici.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu BIA - Human Resource Management Services, unul dintre pionierii serviciilor profesionale de resurse umane din România. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile aici sau pe pagina de autor a partenerului nostru. |