ACCES GRATUIT
Persoanele bolnave de COVID-19 care au recomandare de izolare vor putea beneficia de indemnizația aferentă acestui tip de concediu
Legislația actuală va fi completată, printr-un proiect de ordonanță de urgență ce se află momentan în dezbatere publică, astfel încât asigurații bolnavi de COVID-19 să poată beneficia, în măsura în care s-a dispus sau s-a recomandat izolarea, de indemnizaţiile aferente certificatelor de concediu pentru izolare emise de medici.
Articolul continuă mai jos
În primul rând,
proiectul de OUG al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate stabilește că
“persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, confirmate cu coronavirusul SARS-CoV-2, pentru care au fost emise fișe de izolare din aplicația informatică Corona-forms sau pentru care s-a recomandat măsura izolării de către medicul curant, pot beneficia de indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 20 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (...)”.
La articolul 20 alin. (3),
OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevede că valoarea brută lunară a indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
În această situație, după cum este prevăzut în viitoarea ordonanță, medicii curanți eliberează
certificate de concediu medical în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a măsurilor prezentate.
În plus, în proiect scrie că persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, confirmate cu coronavirusul SARS-CoV-2, pentru care medicul curant recomandă măsura izolării, vor beneficia de concedii și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de bolile infectocontagioase de grup A.
După cum scrie în nota de fundamentare a proiectului, medicii au emis certificate de concediu medical pentru izolare fie în baza fişelor de izolare, emise de aplicaţia informatică Corona-forms până la data de 1 noiembrie 2023, fie au recomandat izolarea persoanelor în funcție de forma clinică a cazului, potrivit metodologiei de supraveghere a COVID-19.
Apoi, banii pentru indemnizaţiile plătite asiguraţilor se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie într-un termen de minim 150 de zile de la data plății indemnizației către asigurat.
“În consecință, medicii de familie care au primit automat fişe de izolare, emise de aplicaţia informatică Corona-forms, în acord cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARSCoV-2 (…) au emis certificate de concediu medical pentru izolare pe cod indemnizație 51".
După cum e stabilit în OUG nr. 158/2005, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt suportate de către angajator (din prima până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă), iar indemnizaţiile aferente certificatelor de concediu medical acordate asiguraților pentru care a fost instituită măsura izolării, conform Legii nr. 136/2020, sunt suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din prima zi de incapacitate temporară de muncă.
“În acest context, se impune intervenția de urgență astfel încât persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în măsura în care s-a dispus sau s-a recomandat izolarea, să poată beneficia de indemnizaţiile aferente certificatelor de concediu pentru izolare emise de medici.Potrivit noului context epidemiologic, având în vedere că afecţiunea COVID-19 este una dintre bolile infectocontagioase din grupa A pentru care asiguraţii beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în conformitate cu dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 423/2020, pentru limitarea răspândirii acestei boli infectocontagioase care are totuși un potențial epidemic crescut, fără a prejudicia drepturile asiguraților la îngrijirile medicale, ținând cont de necesitatea utilizării judicioase a bugetului FNUASS, se impune reglementarea modului de acordare a concediului și indemnizației aferente afecțiuni COVID-19 în mod similar cu celelalte boli infectocontagioase din grupa A”, mai apare în nota de fundamentare.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)