avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si cat CAS ) si in ce termen de la prezentarea certificatului medical ?
-ce se poate face -legal- (desi stiu ca legea e permisiva cu "bolnavii") cu un angajat care are certificat medical dar care in acest timp se plimba nestingherit prin oras fiind vazut la diverse "terase" consumand cate ceva, iar angajatorul in acest timp avand nevoie de personal ? Am citit articolul privind OUG 158/2005 dar nu gasesc modul de plata .....multumesc,
Cel mai recent răspuns: canto , utilizator 13:10, 12 August 2013
Conf art 12 OUG 158/2005 indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia.
Conf art 17 OUG 158/2005
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Conf art 36 OUG 158/2005
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
Conf art 38 OUG 158/2005
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
Conf art 3^1 lit c OUG 158/2005 pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele trebuie să fie prezente la domiciliu sau la adresa indicată, după caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Conf art 81 alin 7 Ordin MSP 60/2006 verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua numai în intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat.
Conf art 51 alin 3^2 OUG 158/2005 pentru persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă ce refuză verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3^1), plata indemnizaţiilor încetează de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Conf art 51 alin 3^3 OUG 158/2005 nerespectarea prevederilor art. 3^1 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.

In concluzie, plata concediilor medicale se face de catre angajator, lunar, la data platii salariilor. Pentru primele 5 zile indemnizatia se suporta de catre angajator, iar pentru urmatoarele de catre FUASS, urmand ca angajatorul sa recupereze sumele respective prin diminuarea sumei care se achita in contul contributiei pentru accidente si concedii medicale. Daca se depaseste aceasta suma se intocmeste un dosar si se depune la CASS urmand ca aceasta sa vireze diferenta in contul angajatorului.
Procentul este de 75% sau 100% din baza de calcul, in functie de codul bolii de pe certificatul medical.
De asemenea daca in intervalul de timp 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, salariatul nu este prezent la domiciliu sau la adresa indicata, angajatorul poate suspenda sau chiar inceta plata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.

Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
multumesc ,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare angajat in concediu medical eliza100 eliza100 buna ziua vreau sa stiu daca mai este in vigoare legea care spunea ca in perioada concediului medical esti obligat sa stai fi prezent la domiciliu intre ... (vezi toată discuția)
Verificare prezenta concediu medical cristinabodnar cristinabodnar Buna ziua! As dori sa stiu in ce masura este legal, constitutional, etc, (SI CARE ESTE TEMEIUL LEGAL AL UNOR ASEMENEA MASURI) ca angajatorul (statul - sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu medical angelica5 angelica5 Buna seara, am fost oerata de estirpare de colesist iar in urma operatiei am avut 18 zile de concediul medical. dat de medicul specialist-chirurgie .La locul ... (vezi toată discuția)