1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 3.1. - Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico - chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sã fie prezente la domiciliu sau la adresa indicatã, dupã caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în vederea exercitãrii verificãrii de cãtre reprezentanţii plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.
Art. 51
...
(3.1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.
(3.2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3.1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3.3) Nerespectarea prevederilor art. 31 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 81
...
(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se poate efectua numai în intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevãzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, la sediul plãtitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a rãspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii contestaţiei.
...