avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Verificare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Verificare concediu medical

Buna ziua,

In cazul in care am un salariat care a intrat in concediu medical ( ex.cod 01), cum il pot verifica?
Care sunt pasii pe care eu, in calitate de angajator, trebuie sa-i fac?
pot sa-l verific din prima zi a concediului medical?

Multumesc.
Alina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 27 Ianuarie 2014
Angajezi un detectiv particular care sa stranga doveziile ca angajatul nu este bolnav. Daca intradevar apar dovezi, sunt o multime de posibilitati ce la poti aplica. Dat afara, in plus dat in judecata pentru bani pierduti din cauza lui. etc.

De verificat poti oricand, chiar si in timpul cat e la munca, daca ai informatii, ca el de exemplu: lucra la concurenta, vinde informatii din firma, etc.

1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 3.1. - Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico - chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sã fie prezente la domiciliu sau la adresa indicatã, dupã caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în vederea exercitãrii verificãrii de cãtre reprezentanţii plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 51. - (1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeazã de cãtre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurãri de sãnãtate. În cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurãri de sãnãtate, coopteazã reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii Publice sau ai direcţiilor de sãnãtate publicã şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publicã centralã cu reţea sanitarã proprie.

(2) Controlul se realizeazã ca urmare a sesizãrii casei de asigurãri de sãnãtate de cãtre plãtitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autoritãţilor abilitate sã realizeze controlul.

(3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevãzute în convenţiile încheiate de cãtre medicii curanţi cu casele de asigurãri de sãnãtate se efectueazã de cãtre organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

(3.1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.

(3.2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3.1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(alineat introdus prin art. I pct. 15 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

(3.3) Nerespectarea prevederilor art. 31 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 81. - (1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate privind apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 ore de la data acordãrii concediului medical. În situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare.

(2) Asiguraţii au obligaţia sã completeze şi sã depunã la medicul prescriptor o declaraţie pe propria rãspundere conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.

(3) Medicii prescriptori au obligaţia ca în declaraţia prevãzutã la alin. (2), la rubrica «Observaţiile medicului prescriptor», sã precizeze, dacã este cazul, recomandãrile legate de procesul de recuperare şi dacã este necesarã efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.

(4) Medicii prescriptori au obligaţia ca la solicitarea plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate sã punã la dispoziţia acestora o copie a declaraţiei prevãzute la alin. (2) «Conformã cu originalul».

(5) Obligaţia prevãzutã la alin. (4) se duce la îndeplinire de cãtre medicul prescriptor numai în baza unei împuterniciri date de conducãtorul unitãţii plãtitoare.

(6) Angajatorii au obligaţia sã transmitã casei de asigurãri sociale de sãnãtate, în termen de maximum 6 zile de la data la care au fost înştiinţaţi cu privire la apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã, lista persoanelor angajate aflate în incapacitate temporarã de muncã, precum şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta şi declaraţia prevãzutã la alin (2), dacã au solicitat-o.

(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se poate efectua numai în intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.

(8) Procesul-verbal prevãzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, la sediul plãtitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a rãspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii contestaţiei.

(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã pe baza unei metodologii elaborate de CNAS în termen de 60 de zile şi care va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


3. - Daca dvs. sunteti angajatorul inseamna ca sunteti platitorul indemnizatiilor pentru concediu medical.
- Aveti dreptul sa verificati un salariat care se afla in concediu medical dar numai in limitele legale pe care vi le-am redat mai sus.
- Daca salariatul se simte hartuit de angajator (mai ales ca este in concediu medical) s-ar putea sa va dea in judecata.

4. Daca aveti ceva dubii in privinta diagnosticului medical mai bine sesizati CJAS decat sa-l hartuiti pe salariatul bolnav.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical marii_loon marii_loon Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind domiciliul in cazul in care esti in concediu medical se depune la ... (vezi toată discuția)
Vizitala domiciliu in timpul concediului medical BMW123 BMW123 Buna seara, Am fost vizitat la domiciliu de niste reprezentanti ai firmei angajatoare(printre care si un medic), pe durata concediului medical. Fara sa se ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe proprie raspundere pentru concediu medical  Buna ziua, Doresc sa ma ajutati intr -o problema , si anume : daca este normal sa mi se solicite declaratia pe propria raspundere a concediului ... (vezi toată discuția)