Buna seara,
Am fost vizitat la domiciliu de niste reprezentanti ai firmei angajatoare(printre care si un medic), pe durata concediului medical.
Fara sa se legitimeze, mi-au intrat in casa si au inceput sa-mi puna intrebari referitoare la diagnostic si tratament. In prima faza am refuzat sa le dau informatiile, insa medicul mi-a spus ca asa se procedeaza.
Ce masuri legale se pot lua impotriva acestora? Pe cine sa reclam si unde?
Multumesc.
1. OUG 158/2005
Art. 3^1
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A; c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Art. 51. - (1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeazã de cãtre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurãri de sãnãtate. În cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurãri de sãnãtate, coopteazã reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii Publice sau ai direcţiilor de sãnãtate publicã şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publicã centralã cu reţea sanitarã proprie.
(2) Controlul se realizeazã ca urmare a sesizãrii casei de asigurãri de sãnãtate de cãtre plãtitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autoritãţilor abilitate sã realizeze controlul.
(3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevãzute în convenţiile încheiate de cãtre medicii curanţi cu casele de asigurãri de sãnãtate se efectueazã de cãtre organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
(3.1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist.Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.
(3.2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3.1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(alineat introdus prin art. I pct. 15 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)
(3.3) Nerespectarea prevederilor art. 31 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.
2. Normele de aplicare a OUG 158/2005: Art. 81. - (1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate privind apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 ore de la data acordãrii concediului medical. În situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare.
(2) Asiguraţii au obligaţia sã completeze şi sã depunã la medicul prescriptor o declaraţie pe propria rãspundere conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
(3) Medicii prescriptori au obligaţia ca în declaraţia prevãzutã la alin. (2), la rubrica «Observaţiile medicului prescriptor», sã precizeze, dacã este cazul, recomandãrile legate de procesul de recuperare şi dacã este necesarã efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.
(4) Medicii prescriptori au obligaţia ca la solicitarea plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate sã punã la dispoziţia acestora o copie a declaraţiei prevãzute la alin. (2) «Conformã cu originalul».
(5) Obligaţia prevãzutã la alin. (4) se duce la îndeplinire de cãtre medicul prescriptor numai în baza unei împuterniciri date de conducãtorul unitãţii plãtitoare.
(6) Angajatorii au obligaţia sã transmitã casei de asigurãri sociale de sãnãtate, în termen de maximum 6 zile de la data la care au fost înştiinţaţi cu privire la apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã, lista persoanelor angajate aflate în incapacitate temporarã de muncã, precum şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta şi declaraţia prevãzutã la alin (2), dacã au solicitat-o.
(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se poate efectua numai în intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevãzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, la sediul plãtitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a rãspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii contestaţiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã pe baza unei metodologii elaborate de CNAS în termen de 60 de zile şi care va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Procedura poate fi nepotrivita si ma refer aici la faptul ca nu s-au legitimat, desi dvs. mentionati ca erau reprezentanti ai firmei unde lucrati, deci ii cunosteati (poate, purtau ecusonul firmei).
Legitimarea membrilor comisiei era o activitate pe care trebuia sa o solicitati dvs. in mod experes, inainte de a le permite accesul in locuinta.
Nu vad ce ati putea reclama dvs. si cui, atata timp cat verificarea la domiciliu a persoanelor aflate in concediu medical este prevazuta intr-un act normativ.
Am intrebat la Casa de Asigurari de sanatate si nu au primit nicio sesizare din partea angajatorului, deci comisia a fost trimisa strict la initiativa angajatorului, din oameni ai angajatorului, deci colegi de ai mei, insa dintre care nu cunosteam decat unul si el la randul lui nu-i cunostea pe ceilalti...
Nu doresc sa reclam faptul ca am fost verificat, ci MODUL in care au facut-o. Nu este violare de domiciliu? Nu trebuia incuviintarea mea scrisa ca sa intre in casa? Apoi, interogatoriul la care am fost supus in legatura cu diagnosticul si medicamentatia. Aveau voie sa intrebe de asa ceva? Stiu ca pe concediul medical tocmai de aceea se scrie un cod si nu denumirea bolii, ca sa asigure o cat de cat confidentialitate a informatiei pt persoanele neavizate.
Normele de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 5. - (1) In cadrul acţiunii de verificare reprezentantul unităţii teritoriale de poliţie competente are obligaţia de a acţiona conform reglementărilor legale cu privire la exercitarea profesiei de poliţist. (2) Persoanele desemnate să efectueze verificarea au obligaţia de a asigura pe parcursul verificării respectarea garanţiilor constituţionale privind inviolabilitatea domiciliului, respectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată.
Art. 6. - (1) In cadrul acţiunii de verificare a prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de reşedinţă indicată este interzisă pătrunderea reprezentanţilor plătitorilor de indemnizaţii sau a reprezentantului unităţii teritoriale de poliţie competente în locuinţă sau în locul împrejmuit ţinând de aceasta.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) pot pătrunde în locuinţă sau în locul împrejmuit ţinând de aceasta numai reprezentanţii plătitorului de indemnizaţii având consimţământul expres al persoanei care le foloseşte. Consimţământul se obţine, în scris, sub semnătură, anterior pătrunderii în locuinţă sau în locul împrejmuit, prin procesul-verbal de constatare prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai în situaţia în care asiguratul, din cauza stării sale de sănătate, nu se poate deplasa în exteriorul locuinţei sau al locului împrejmuit ţinând de aceasta.
Nu am semnat nimic, singurul proces verbal pe care voiau sa-l semnez continea date medicale, referitoare la diagnostic si tratament, ceea ce este f ciudat, asa ca la intrebarea mea daca este legal sa faca mai mult decat sa ma legitimeze si sa-i legitimez, au plecat rapid.
Fiind un abuz din partea lor, doresc sa stiu din punct de vedere legal cum pot reactiona.
Prin modul in care au actionat mi-au provocat un stres suplimentar care a contribuit la agravarea bolii si incetinirea procesului de recuperare, caci parte din vindecare este si evitarea stresului.
Fac mentiunea ca a fost chiar "pe bune" concediul respectiv, existand o internare la baza, deci analize si alte investigatii. Ca sa nu simpatizati prea tare cu angajatorul.