avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Verificare la domiciliu concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Verificare la domiciliu concediu medical

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Am un angajat care m-a informat in scris ca incepand de azi e in concediu medical.
Informarea s-a facut printr-o hartie de mana, prin fax.
Nu are atasat concediu medical, adeverinta sau alte inscrisuri.

As vrea sa utilizez de noua posibilitatea de verificare la domiciliu (am dubii serioase despre veridicitatea incapacitatii medicale), insa nu stiu cum sa fac. De unde stiu daca s-a eliberat un certificat cm, pe ce durata, si mai ales de catre ce medic?
(Medicului pot sa ii cer declaratia privind adresa de recuperare, insa eu nu stiu medicul, si nu il voi afla decat cand voi primi certificatul cm, cand nu se mai poate verifica starea de boala...)
Cum procedez?

Va multumesc.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 11:33, 15 Septembrie 2010
Potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
In completare:

Ordinul 470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006 :

25. Articolul 81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 81
(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
(2) Asiguratii au obligatia sa completeze si sa depuna la medicul prescriptor o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
(3) Medicii prescriptori au obligatia ca in declaratia prevazuta la alin. (2), la rubrica «Observatiile medicului prescriptor», sa precizeze, daca este cazul, recomandarile legate de procesul de recuperare si daca este necesara efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.
(4) Medicii prescriptori au obligatia ca la solicitarea platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sa puna la dispozitia acestora o copie a declaratiei prevazute la alin. (2) «Conforma cu originalul».
(5) Obligatia prevazuta la alin. (4) se duce la indeplinire de catre medicul prescriptor numai in baza unei imputerniciri date de conducatorul unitatii platitoare.

(6) Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia prevazuta la alin (2), daca au solicitat-o.
(7) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00—11,00, 12:00—17:00, 18:00—20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevazut la alin. (7) poate fi contestat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la sediul platitorului de indemnizatii, acesta avand obligatia de a raspunde in maximum 30 de zile de la data inregistrarii contestatiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza pe baza unei metodologii elaborate de CNAS in termen de 60 de zile si care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Multumesc mult! (art. 81 (1) este exact raspunsul pe care il cautam!)
-----
intrebare suplimentara:
Daca angajatul nu isi respecta obligatia din art. 81(1) citata de @crimson mai sus, ce "sanctiune" are angajatorul la indemana?
a) neplata cm
b) nemotivarea absentelor
c) alta sanctiune indicata in lege (pe care eu nu am gasit-o)

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
smeagull, utilizator
Buna ziua,

a) Neplata CM se poate dispune numai in contextul in carea fost efectuata verificare la domiciliul angajatului si nu a fost gasit.
b) Nemotivarea absentelor nu prea este o optiune pana nu se dovedeste ca certificatul de concediu a fost obtinut in mod ilegal.
c) alte sanctiuni nu prea exista. Puteti eventual incepe o cercetare disciplinara, dar atentie - consultati ce este scris in regulamentul intern referitor la acest aspect (concediile medicale si in cat timp trebuiesc anuntate , daca exista vreo reglementare in acest sens, etc).

Din pacate dvs trebuie sa raportati orice concediu medical in maxim 6 zile catre casa de sanatate (cu elemtele de identificare ale medicului prescriptor) deci in situatia dvs ar trebui sa contactati angajatul pt a obtine aceste informatii iar apoi sa contactati medicul pentru a primi o copie conform cu originalul dupa declaratia completata de catre angajat.
Aveti posibilitatea de a cere sprijitul casei de sanatate, printr-o reclamatie scrisa in care sa detailati suspiciunile dvs vis-a-vis de acordarea acestui concediu. Din proprie experienta va pot confirma ca sunt receptivi la astfel de sesizari si ofera sprijin pentru clarificarea situatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical marii_loon marii_loon Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind domiciliul in cazul in care esti in concediu medical se depune la ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe proprie raspundere pentru concediu medical  Buna ziua, Doresc sa ma ajutati intr -o problema , si anume : daca este normal sa mi se solicite declaratia pe propria raspundere a concediului ... (vezi toată discuția)
Nu se mai transmit concediile medicale la casa de sanatate? ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, S-a abrogat art.1 paragraful 25, pct 6 din Ordinul 430/11.05.2010 prin care angajatorii au obligatia transmiterii Casei de sanatate concediile ... (vezi toată discuția)